Skip to main content

News feed

Műegyetemi csapat alkotta újra a BME weboldalát

2024. 06. 05.
uj bme

Elindult a Műegyetem vadonatúj intézményi honlapja. Felhasználói kutatásokra alapozott portálfejlesztés során újult meg a 4000 cikket tartalmazó felület.

A portál újragondolása – a közelmúltban elindult felvi.bme.hu felülethez hasonlóan – a felhasználói igények felmérésével kezdődött, majd ezen eredményekre alapozott arculati és felhasználóbarát felülettervezéssel folytatódott. „A BME központi honlapja sokaknak kiindulópont az egyetem megismeréséhez, és kulcsszerepe van abban is, hogy tájékoztasson az intézmény nyújtotta különböző szolgáltatásokról. E küldetés megerősítése és fejlesztése volt a határozott célunk a honlap új koncepciójának megalkotása során. Az oldal korszerűsítésének valamennyi fázisát a legjobb műegyetemi szakemberekkel szoros együttműködésben hajtottuk végre” – számolt be a nagyszabású átalakításról Molnár Bálint, a honlapfejlesztés projektjét koordináló BME Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság vezetője. 

A honlap megújításáról 2023 februárjában döntött az egyetem vezetése. Ezt követte 2023 márciusában a projektben közreműködők toborzása, valamint a rendelkezésre álló informatikai erőforrások feltérképezése, amihez a Kancellária Informatikai Igazgatóság állított össze egy a későbbi, fejlesztési munkafolyamatokat meghatározó szakmai dokumentációt.

„A széles körű felhasználói igényeket kiszolgáló weboldal fejlesztése volt a célunk, amely vonzó és könnyen áttekinthető tartalmat kínál az egyetemi hallgatóknak, és a BME-t akár vállalati partnerként, akár külföldi érdeklődőként felkereső felhasználóknak is” – osztotta meg a fejlesztés célkitűzéseit Molnár Bálint.

Elmondta még, hogy a BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék munkatársainak 2023 tavaszán zajlott feltáró kutatása fontos előzmény volt a honlap megújításához, mert a kérdőíves és fókuszcsoportos vizsgálatból kiderült, elsősorban mely információkat keresik a felvételizők a weben (a kutatást Szalkai Zsuzsanna, Bíró-Szigeti Szilvia, Iványi Tamás és Veres István végezték). 

„A BME arculatának bizonyos elemei már szerves részei a Műegyetemről alkotott vizuális képnek. Ilyen a bordó szín, ami kampusz régebbi épületeinek falait idézi, és ilyen a központi épületet ábrázoló intézményi logó is. Ezeket a hagyományos dizájnelemeket változatlanul megőrizve célunk volt egy olyan arculat megalkotása, ami átlátható, letisztult, emellett ötvözi a modern és korszerű megjelenítést a hagyományőrzéssel” – mondta el az új megjelenésről Fenes Tamás (adjunktus, Urbanisztika Tanszék, BME Építészmérnöki Kar), aki az arculati tervezést és a készülő weboldal dizájnjával kapcsolatos munkafázisokat szakértőként kísérte végig. Az új arculatról megosztotta, hogy egy olyan terv elkészítése volt a cél, ami akár alapja lehet a kari weboldalak egy későbbi, egyetemi szintű egységesítésének is. 

 „A központi intézményi honlap célközönsége a jövőbeli és a jelenlegi hallgatóink, mellettük a tartalmak viszont a kollégáinknak, az ipari partnereinknek és egyéb célcsoportoknak is szólnak. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy azonosítsuk a különböző felhasználói körök igényeit, és közben szem előtt tartsuk a könnyű kereshetőség, a megfelelő információtartalom és a látványos képvilág szempontjait is a felhasználói élmény (user experience, UX) fokozása érdekében. A honlapfejlesztési projekt első fázisában ezeket az alapvető szempontokat tisztáztuk egy átfogó felmérés során a Kommunikációs Igazgatóság felkérésére” – idézte fel a projekt indulásáról és az igényfelmérés szakaszáról Szabó Bálint, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (BME GTK) Ergonómia és Pszichológia Tanszék adjunktusa. 

A 2023 novemberében élesített, felvételizőknek szóló portállal (felvi.bme.hu) és a központi weboldalakkal kapcsolatos döntéshozói és felhasználói igények feltárásán, majd erre építve a felhasználó felület részletes kidolgozásán Szabó Bálint Paulics Lilla PhD-hallgatóval (Ergonómia és Pszichológia Tanszék, BME GTK) együttműködve dolgozott. A régiós és a vezető nemzetközi egyetemek honlapjainak elemzése után interjús és kérdőíves igényfelmérés következett. E vizsgálat alapján kirajzolódott, hogy fontos a különböző felhasználói csoportok megszólítása, az átláthatóság, valamint a hiteles tartalmak megjelenítése, amelyek informatív módon tükrözik az egyetem stratégiai törekvéseit. E megállapításnak eleget téve a megújult honlap főoldalán különböző, vizuálisan jól elkülönülő sávokban megtalálhatók a legfontosabb tartalmi egységek magyar és angol nyelven egyaránt.

A projekt UX tervezési feladatai kapcsán Szabó Bálint hangsúlyozta: „a kutatási fázis kiemelten fontos minden hasonló projekt során, hiszen ez alapozza meg a megfelelő dizájn kialakítását. A dizájn komplett tervezésén, az egyes oldaltípusok funkcióinak részletes vizuális kialakításán egy lelkes hallgatói csapat dolgozott velünk együtt, mintegy 1800 szakmai órát”.

Teams csoportkép a projektcsapatról

A Műegyetem a 2023/2024. tanévben jelentős előrelépést tett abban, hogy korszerű online felületeken mutassa meg az intézményi képzések sokszínűségét. A felvi.bme.hu oldalon szakkereső és pontszámító kalkulátor segíti a felvételizők tájékozódását. A megújult bme.hu weboldal fejlesztésén az elkészült dizájntervek alapján, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Távközlési és Médiainformatika Tanszék (TMIT) munkatársai kezdtek dolgozni 2023 decemberében, a felvi.bme.hu portál élesítését követően. Pašić Alija egyetemi docens, a fejlesztési csapat vezetője a projekt kapcsán elmondta: „Annak érdekében, hogy minél jobb végeredményt kapjunk, az igények egyeztetése és felmérése iteratívan és a fejlesztéssel párhuzamosan is történt. A BME központi honlapja régóta a Drupal 7 tartalomkezelő rendszerén fut, de a Drupal 10 még egy viszonylag új  verzió, amelynek kiforratlanságai gyakran okoztak fejtörést a kollégáknak. Majdán András és Molnár Márton áldozatos, néha éjszakába nyúló munkája nélkül a honlap nem tudott volna időben elkészülni. Munkájukat és hozzáállásukat ezúton is szeretném megköszönni.” 

Lényeges feladat volt a fejlesztés során a korábbi honlap adatainak teljeskörű migrálása (a régi oldal adattartalmának új oldalra költöztetése) is. A régi központi honlap folyamatosan bővülő tartalommal 2013. január 5-én indult. A központi portálon azóta kb. 10 ezer különböző tartalom (hír, tudósítás, interjú, kutatói portré, esemény, pályázati felhívás stb.), 25 ezer kép és kb. 4 ezer dokumentum (pl. letölthető pdf) érhető el. Mindez átlagosan ma már napi 12 ezer látogatót szólít meg.

A projekt része volt a teljes ún. információs architektúra (pl. a menüpontok és a kapcsolódó tartalmak) újragondolása, amelyben Kovács Márknak (kommunikációs ügyvivő-szakértő) és a Kommunikációs Igazgatóság tartalomfeltöltéssel foglalkozó kollégáinak (Preusser Katának és Nagy Tímea Borbálának) volt kiemelt szerepe. 

Az oldal angol nyelvű változata szintén részletes tájékoztatást ad a BME-ről. A tartalmak angolra fordítását az Idegen Nyelvi Központ munkatársai biztosították.

A megújított szerkezetet és a megjelenő tartalmakat a kapcsolódó szakterületek véleményezték. A fejlesztést követően a honlap élesítésére Papp Tibor (IT rendszermérnök, BME Informatikai Igazgatóság) szakmai segítségével, átfogó tesztelés és széles körű felhasználói elégedettségmérés után került sor. Hallgatók, oktatók adtak visszajelzést online fókuszcsoportos beszélgetések keretében az új portálról. Javaslataikat a fejlesztők még élesítés előtt integrálták a rendszerbe.

„A projektnek nemcsak az az eredménye, hogy megújult a BME honlapja, hanem az is, hogy egy olyan szakértői csoport jött létre ennek megvalósítására, amely az élesítést követően is tud reagálni a felmerülő felhasználói igényekre és visszajelzésekre. A projekt emiatt csak részben zárult le, a mi munkánk folytatódik tovább, mivel az oldal folyamatosan további újításokat és fejlesztéseket igényel”– mondta el a folytatásról Molnár Bálint.

A régi bme.hu weboldal archív, már nem frissülő portálként, átmenetileg az old.bme.hu oldalon lesz elérhető a megújult honlap élesítését követő fél évben. A megújult honlappal kapcsolatos visszajelzéseket, és a portál tartalmát érintő kéréseket a kommunikacio@bme.hu címen várja a szerkesztőség.

 

A bme.hu portált megújító oktatói, szakértői csoport tagjai 

Arculattervezés

Dongó Tamás grafikus, egyetemi hallgató, BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) – grafikai koncepció és tervezés

Fenes Tamás DLA adjunktus, BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) – grafikai konzultáció

 

UX-kutatás és -tervezés

Szabó Bálint adjunktus, Ergonómia és Pszichológia Tanszék (BME GTK)

Paulics Lilla senior UX researcher, PhD-hallgató, Ergonómia és Pszichológia Tanszék (BME GTK) 

 

Fejlesztés

Pašić Alija egyetemi docens (BME VIK Távközlési és Médiainformatika Tanszék) – fejlesztési projektmenedzser  

Majdán András (egyetemi tanársegéd, Távközlési és Médiainformatika, BME VIK) – vezető fejlesztő

Molnár Márton PhD-hallgató, Távközlési és Médiainformatika Tanszék (BME VIK) – fejlesztő
 

Projektmendzsment

Kovács Márk kommunikációs ügyvivő-szakértő (BME Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság) – projektmenedzser 

Preusser Kata webmester, szerkesztőségi munkatárs (BME Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság) 

Molnár Bálint (projektvezető, igazgató, BME Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság)
 

A bme.hu portált megújító hallgatói csoport tagjai 

Csukor Emese  egyetemi hallgató, ipari terméktervező mérnöki MSc (BME GPK) – UX/UI designer

Machó Borbála Itala egyetemi hallgató, ipari termék- és formatervező mérnöki MSc (BME GPK) – UX/UI designer

Molnár Marietta egyetemi hallgató, pszichológia MA (BME GTK) – pszichológus, UX/UI designer

Nagy Krisztina Virág egyetemi hallgató, ipari terméktervező mérnöki MSc (BME GPK) – UX/UI designer

Nagy Tímea egyetemi hallgató, kommunikáció és médiatudomány szak BA (BME GTK) – kommunikációs gyakornok

Szücs Tímea Ágnes egyetemi hallgató, kommunikáció és médiatudomány BA (BME GTK) – UX/UI designer

Taigiszer Lili egyetemi hallgató, ipari termék- és formatervező mérnöki BSc (BME GPK) – UX/UI designer

Veres Kristóf egyetemi hallgató, ipari termék- és formatervező mérnöki BSc (BME GPK) – fejlesztő

 

TZS