Skip to main content

News feed

Nagysikerű előadást tartott Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a BME-n

2024. 05. 12.
Krausz előadás

Krausz Ferenc a Műegyetem Neumann János professzorának előadását a Műegyetem két előadójában több mint 600-an kísérték figyelemmel.

Az előadást Krausz Ferenc személyes motivációinak ismertetésével kezdte, Rubik Ernőt idézve: „Életünk szinte minden területén a legfontosabb és legnehezebb feladat talán az, hogy megtaláljuk a megfelelő kérdéseket. Legalább ennyire fontos, hogy a kiválasztott probléma megoldása jobbá tegye az emberek életét." Ezt követően kutatási témájának tudománytörténeti áttekintésével folytatta előadását.  

Krasuz szelfi
Krausz hallgató
aláírás
Krausz F
Kép
előadás közösség

A rendezvényt nem volt könnyű időben elkezdeni, mert olyan sokan szerettek volna beszélni, szelfit készíteni, aláírást kérni a kutatótól.

Az atomok, molekulák viselkedését, reakcióit meghatározó elektronok állapotváltozásai hihetetlenül nagy sebességgel, jellemzően néhány attoszekundum alatt zajlanak le. Az attoszekundum a másodperc milliárdod részének milliárdod része, így az ezen az időskálán történő vizsgálatokhoz érthető módon egészen új és különleges mérési módszerek kidolgozására volt szükség, melyek kidolgozásáért 2023-ban Nobel díjjal tüntették ki.  Az előadás rendkívül élvezetes stílusa, ismeretterjesztő nyelvezete még beszédének a kutatásaival foglalkozó részben is megmaradt.

közönség

A befejező részben Krausz Ferenc szólt kutatásainak a daganatos betegségek korai felismerése terén és más krónikus betegségek lehetséges szűréséhez való felhasználásáról. Örömét fejezte ki, hogy ezen a területen vezetésével komoly szakmai munka indult el Magyarországon a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központban.
 

A rendezvény végén a közönség tudományos és a személyes motivációit is érintő kérdéseket tett fel Krausz Ferencnek.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.