Skip to main content

News feed

Régészet és építészet együtt a Magyar Nemzeti Múzeumban

2024. 01. 29.

A BME Építészmérnöki Kara Exploratív Építészeti Tanszékének köszönhetően a Műegyetemhez is kapcsolódik a „Magányos hegy kincsei – Évezredes történetek a Somló-hegyen” című kiállítás.

A január 30-án nyíló tárlat Somló-hegyen zajló legújabb régészeti kutatások eredményein és a magyar régészet hőskorából származó felfedezéseken keresztül mutatja be a Somló-hegy késő bronzkori és kora vaskori világát, a hegyet uraló harcosok szokásait és a két korszak kivételes tehetségű fémművesmestereinek legszebb alkotásait. Az építészet társművészetként és társtudományként jelenik meg: a Műegyetem építészhallgatóinak somlói kötődésű válogatott tervei, makettjei kerülnek vizuális párbeszédbe a különleges tárlat leleteivel.

„A Műegyetem Építészmérnöki Karának Exploratív Építészeti Tanszéke 2009 óta foglalkozik a hegyen található építészeti emlékek dokumentálásával, továbbá a hegy topográfiai jelenségeinek értelmezésével. Az értékmentő munkához progresszív gondolkodásmód társul: a tanszék időről-időre különleges helyszíneket és programokat ajánl hallgatói figyelmébe. Több száz érdekes, friss megközelítésű terv készült az elmúlt években, legutóbb a 2023/24-es tanév őszi félévében foglalkoztunk Somlói feladatokkal. A tervekből elsősorban makettek formájában mutatunk be egy válogatást” – ismertette Vasáros Zsolt DLA tanszékvezető egyetemi tanár, aki válaszolt a bme.hu kérdéseire.

bme.hu: Ez az első ilyen kiállítási részvétel ebben témában?

Vasáros Zsolt: A tanszékhez kapcsolódó kutatások kapcsán többször előfordult, hogy az építészeti tervezés más tudományterületekkel működött és működik együtt. Gondoljunk a szíriai vagy egyiptomi terepmunkánkra, mindkettő kapcsán a régészet és a történelmi összefüggések fontos kapcsot jelentenek. A nemrég zárult velencei kiállításunkon is szerepeltek tervek, amelyek régészeti területekhez kapcsolódtak. Azonban ilyen közvetlen kapcsolatban a hallgatói terveink még nem voltak régészettel, jobban mondva a régészeti leletekkel. A kiállításban több lépték is megjelenik. Elsődlegesek a 2023-ban megtalált régészeti leletek, ezek hátteréül a Somló-hegy nagyléptékű makettje szolgál. A leletek és a hegy között vonultatunk fel a hegyre készült hallgatói munkák közül egy válogatást, amelyet további digitális tartalom egészít ki.

bme.hu: Mennyire volt nehéz kiválogatnia az anyagot?

VZs: Az utóbbi nagyjából tíz évben több száz terv készült a Somlóra, a 2023-2024-es tanév őszi félévében is mintegy hetven terv készült a hegyre, a kiállításon néhány kivételtől eltekintve az utóbbiak szerepelnek zömmel. Az inspiráló környezet és a hallgatók ambíciói színvonalas terveket eredményeztek, emiatt a válogatás is feladta a leckét.

A Magányos hegy kincsei – Évezredes történetek a Somló-hegyen című tárlat 2024. március 29-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolacsarnokában.

 

 

KJ-Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Bélyegkép forrása: csodalatosbalaton.hu