Skip to main content

News feed

Az MI alkalmazási lehetőségeire fókuszált az idei MNB-BME Esetmegoldó Verseny

2023. 11. 30.

A Magyar Nemzeti Bank és a BME szervezésében idén is megrendezésre került az MNB-BME Esetmegoldó Verseny a Műegyetem hallgatói számára.

Az MNB-BME Esetmegoldó Versenyére a tavalyinál lényegesen több, 19 csapat adott le megoldást. A versenyzőknek idén a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeire építve a szingapúri DBS Bank működését és stratégiáját kellett újragondolnia. Az eset érdekességét az adta, hogy a pénzügyi piac hagyományos, régóta működő szereplői közül a DBS Bank globálisan is az elsők között kezdte el saját digitális transzformációs folyamatát, mégis számukra is kiemelkedő fontosságú a megfelelő mesterséges intelligencia adaptálási stratégia kialakítása ebben a rohamos léptékben digitalizálódó világban. A probléma összetettségét jól mutatja, hogy a személyes prezentációval zajló döntőben nem lehetett találkozni két egyforma megközelítéssel. Egyes csapatok kifejezetten termék- és szolgáltatás-fejlesztési oldalról közelítették meg a kérdést, mások inkább etikai vagy szabályozási kérdéseket feszegettek, de nem hiányoztak a stratégiai elköteleződést, a működésfejlesztést, az átfogó szakemberképzést vagy épp a további piacszerzést segítő ötletek sem.

A versenyre 39 csapat regisztrált érvényesen, ennyien kapták meg az esettanulmányt. Megoldást vezetői összefoglaló és diasor formájában 19 csapat adott le. Közülük került kiválasztásra az a 8, akik a november 24-i Hungarian Innovation Hubban megrendezett döntőben mutathatták be megoldásukat.

A döntő zsűrijében a Magyar Nemzeti Bankot Sajtos Péter a Digitalizációs politika és szabályozási főosztály főosztályvezetője képviselte, vállalati oldalról Soós Balázs, a Magyar Telekom Procurement and Logistics Hub vezetője volt jelen, míg egyetemi színekben Kalló Noémi, a BME Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék egyetemi docense, egyben a verseny főszervezője, foglalt helyet.

 

A verseny győztese: UtolsóK csapata lett.

tagjai:

Deli József

Szemán Dávid

Dékány Gergely

Kulcsár Márton

 

Különdíjat kaptak:

a legkreatívabb megoldásért: Chrome csapat

tagjai: Dobos Károly

Birtalan Kinga

Miklóssy Balázs

Dobos Balázs

 

A legrelevánsabb megközelítés különdíja: Pirates of The BME csapat

tagjai: Mező-Kerekes Márk

Mucsi Zsanett Evelin

Toldi Lőrinc

 

A legjobb előadás: 1.sz RMCsCs csapat

tagjai:Werner Márton

Gyimóthy András

Cseh Domonkos

Eperjesi Levente

Idén is megtapasztalhattuk, hogy a komplex kérdésköröket feldolgozó esetmegoldó versenyek terén hatékonynak bizonyulhat, ha a csapatok sokszínűek, ezzel egyszerre születhetnek kreatívabb, de egyben releváns megoldások is. A mostani verseny eredménye is bizonyította ezt, hiszen a döntőben díjazott csapattagok a BME számos szakjáról érkeztek.  

 

 

KN-KJ

Fotó: Kiss Viktor