Skip to main content

News feed

A tavalyinál is több volt az érdeklődő az őszi Állásbörzén

2023. 10. 26.

Idén még többen voltak kíváncsiak a hazai felsőoktatás legjelentősebb állásmustrájára: tavalyhoz képest 10 százalékkal nőtt a látogatók száma az 54. Műegyetemi Állásbörzén.

2023. október 10-11-én két napon át, egyszerre két épületben, 150 kiállító részvételével, mintegy 4000 négyzetméternyi területen zajlott az 54. Műegyetemi Állásbörze, ahol több mint 1500 ajánlattal várták a főállású és részmunkaidős pozíciók, gyakornoki és szakmai gyakorlati helyek, illetve a hazai és a külföldi ösztöndíjprogramok iránt érdeklődőket. A fővárosban és a felsőoktatásban egyaránt meghatározó jelentőségű rendezvényen népszerűek voltak a mérnöki, a műszaki, a természettudományi, a humán és a közgazdasági területeken meghirdetett pályakezdő, medior és senior pozíciók is.

„Rendkívüli helyzetekre is felkészítjük a Műegyetemen végzett hallgatókat” – hangzott el Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese köszöntő beszédében. Kiemelte, hogy bár napjainkban az egyre gyorsabb és erőteljesebb változások, míg az utóbbi néhány évben a válsághelyzetek korát éljük, a Műegyetem képes ezekben a rendkívüli helyzetekben is szakmailag megalapozottan és felelősen reagálni. Az egyetem bővülő ipari partneri kapcsolatai, az egyes szakterületek digitális átalakulásának képzésben történő követése, a tudástranszfer megjelenése az oktatásban, valamint a vállalkozások igényeire formált laboratóriumok mind olyan lépések a BME részéről, amelyekkel az ipar, a munkaerőpiac és a leendő szakember-generáció igényeinek kíván megfelelni.

Az oktatási rektorhelyettes szerint a műegyetemi tanulmányok gyorsan megtérülő befektetések: a BME-n diplomát szerzett szakemberek a végzést követően gyorsan elhelyezkednek, az átlagosnál magasabb bérekre számíthatnak, karrierpályájuk pedig szépen ível felfelé. 10-ből 9 végzett újra a BME-t választaná továbbképzése színhelyéül, és másoknak is ajánlaná az intézményt. „A Műegyetem közel negyed évezredes múltjára, szilárd szakmai és tudományos alapjaira építve olyan szakembereket képzünk, akiket a jövő kihívásai inspirálnak, és akik nemcsak most, hanem 10-20 év múlva is megfelelnek az adott kor támasztotta követelményeknek. Célunk, hogy akik most diplomáznak a BME-n, jövőnk aktív alkotóiként azokat a nehézségeket is képesek legyenek megoldani, amelyeket ma még kérdésként sem tudunk megfogalmazni.” (Bihari Péter köszöntőbeszédének felvétele a Keress jól!”, a Műegyetemi Állásbörze podcast műsorának YouTube-csatornáján tekinthető meg – szerk.)

A Műegyetemi Állásbörzén ingyenes volt a részvétel, ám regisztrációhoz kötött. A rendezvény honlapján néhány személyes adat kitöltését követően aktív felhasználóként már az aktuális önéletrajzukat is feltölthették az álláskeresők, és jelentkezhettek a meghirdetett pozíciókra. A börze oldalán többféle szűrési szempont (pl. munkavégzés helye, szükséges nyelvismeret, végzettség stb.) könnyítette a célzott álláskeresést. A betöltetlen pozíciók a rendezvény után is elérhetők maradtak a börze honlapján.

 

A hazai és nemzetközi vállalatok, államigazgatási intézmények ajánlatai mellett műegyetemi szakkollégiumok és versenycsapatok is várták az érdeklődőket az állásbörzén.

Az idei kiállítók szerint a látogatók nagyon tájékozottak voltak, célirányosan és konkrét kérdésekkel érkeztek a rendezvényre. Tájékozódásukat nagymértékben segítette az esemény újraformált kiadványa, az Állásbörze Kalauz, amelyben végzettség szerint, tematikusan is keresgélhettek az érdeklődők, emellett a kiadványban külön jelölték, hogy az egyes cégek milyen végzettségű hallgatót, pályakezdő vagy éppen tapasztalt munkavállalókat keresnek a nyitott pozícióikra. A tematikus lista nemcsak a kiadványban, hanem a helyszínen kihelyezett QR kódokon keresztül is elérhető volt mindenki számára.

 

A helyszínen való tájékozódásban a Műhely című kiadvány Állásbörze melléklettel kiegészült aktuális lapszáma is segítette a résztvevőket.

 

A kiadványokban gyakorlati tippekkel látták el az álláskeresőket olyan témákban, mint a korábbi közösségi (privát) médiatartalmak moderálása, Linkedin profil készítése / előkészítése álláskereséshez, önéletrajz és motivációs levél készítésével kapcsolatos tanácsok, álláshirdetések értelmezése, illetve felkészülés az állásinterjúra vagy személyes találkozóra.

Az idei rendezvény előkészítési munkálataiban fontos szerepet kapott az angol nyelvű kommunikáció is, amellyel a szervezők a Műegyetemen tanuló külföldi hallgatókat célozták meg.

A program szerves részei voltak idén is a vállalati előadások, amelyek a szervezők szerint mind a kiállítók, mind pedig a látogatók által kedvelt programelemek. Egyrészt lehetőséget adnak a vállalatoknak, amelyek az előadásaikon részletesebben is bemutathatják a működésüket, kiemelhetik portfóliójuknak azon szegmensét, amely a hallgatóságot érdekli, vagy ahol éppen nyitott pozíciókat kínálnak. Másrészt az álláskeresők is pontosabb képet, hitelesebb információkat kapnak az adott cég tevékenységéről, célzottan tehetik fel kérdéseiket egy pozíció vagy egy adott szakterület kapcsán.

Az idei rendezvényen előadást tartott többek között a Nokia, a Loxon, a Sanofi, illetve a Codecool, amely a mesterséges intelligenciával kapcsolatos eddigi tapasztalatait osztotta meg. A Gravity, a Taboola company előadója pedig az ipari kutatás-fejlesztési tevékenység fontosságáról beszélt.

Újból nagy sikert aratott a „kampuszosítás” akció: a Q épületbe kihelyezett standokat folyamatosan látogatták az érdeklődők, ami azt erősíti meg, hogy továbbra is igény van arra, hogy a lágymányosi kampuszrészen is jelen legyen a rendezvény. A szervezők 2024-ben további egyetemi helyszínek bevonását tervezik.

Az esemény mindkét napján népszerű volt a CV-fotózás, ahol az álláspályázatokra benyújtott önéletrajzokhoz készítettek business fotót az érdeklődőkről. Új programelemként idén egészségsziget is várta a látogatókat. Az egyelőre bevezető jelleggel létrehozott programponton vércukorszint-mérést, EKG-t, egészségmegőrző és -felmérő vizsgálatokat végeztek az Észak-budai Szent János Centrumkórház dolgozói.

Idén ősszel a BME Kancellária Értékesítési és Szolgáltatási Igazgatóság (BME ÉSZI) által szervezett Felkészítő Napokon ismét a karrierindításhoz szükséges készségek álltak a programok fókuszában. A karrierépítés témakörében önismereti foglalkozásokra, míg a kommunikáció, a kapunyitási krízis vagy az assessment center témáiban tréningekre és workshopokra várták az érdeklődőket. Évről évre sok az érdeklődő a karrier-tanácsadáson, idén a stresszkezelés és a helyzetfüggő vezetés témái voltak a legnépszerűbbek a javarészt MSc-s jelentkezők között.

Az Állásbörze két napján, a helyszínen önismereti feladatokkal várták a látogatókat a BME ÉSZI szakemberei.

A rendezvénnyel egy időben jelent meg az 5. évadnál járó Keress jól!  podcast sorozat legújabb adása, amelyben a műsorvezető a BME ÉSZI két munkatársával, Szabó Blanka okleveles pszichológussal, és András Bálint osztályvezetővel, pálya- és munkatanácsadó szakpszichológussal beszélgetett a pályaváltás és a pályaválasztás témájáról.

A börze nyitvatartási idejében, kedden a K épületben, míg szerdán a Q épületben volt jelen a BME Shop: a látogatók a kitelepült standnál ezúttal személyesen vásárolhattak műegyetemi emblémás ajándéktárgyakat és ruházati termékeket.

„A Műegyetemi Állásbörze nemcsak az egyetemi állásmustrák tekintetében kiemelkedő rendezvény, büszkék vagyunk arra is, hogy ez az esemény Budapest legnagyobb és legrangosabb börzéje, amely rengeteg lehetőséggel kecsegtet az álláskeresőknek és a munkáltatóknak egyaránt. A cégek célirányosan szólíthatják meg a jelölteket a Műegyetemi Állásbörze számos csatornáján, míg az álláskeresők személyesen is megismerkedhetnek a vállalatok képviselőivel, kötetlenül beszélgethetnek az elképzelésekről, lehetőségekről. A közös felkészülésre nyitott jelölteket az álláskeresési gyakorlatban azonnal alkalmazható technikákkal ismertetjük meg, szükség esetén karriertanácsadásban részesítjük őket, útmutatást nyújtunk számukra, hogy lehetőség szerint mindenki megtalálja a számításait a rendezvény előtt, a börze idején és után is. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Műegyetemi Állásbörze az egyetlen a maga műfajában, amelynek szervezői az év minden időszakában kínálnak karrierépítéshez kapcsolódó tartalmakat az érdeklődőknek” – foglalta össze az idei őszi eseménnyel kapcsolatos gondolatait Németh Ákos, a BME ÉSZI vezetője.

A SZÉP kártya nem annyira menő, a magánegészségügyi ellátás annál inkább.

Milyen juttatással lehet leginkább motiválni az álláskeresőket?

Az 54. Műegyetemi Állásbörze szervezői felmérést készítettek arról, hogy a munkavállalók és a munkáltatók szerint mi a legmotiválóbb tényező az álláskeresésnél és a munkahelyválasztásnál. Mely juttatási lehetőségek a legvonzóbbak?

Mindkét csoportnál egyetértés volt abban, hogy a bérezés a legfontosabb szempont. A munkavállalók kétharmadánál kiemelt helyen szerepelt a munka-magánélet egyensúlya és a szakmai fejlődés biztosítása. A juttatások kérdésében viszont már nem volt ennyire egységes a két csoport véleménye. Míg a cégvezetők szerint a SZÉP kártya, a lakhatási támogatás és a szakmai továbbképzési lehetőségek a legcsábítóbb juttatások, addig a munkavállalók inkább a magánegészségügyi szolgáltatásokat preferálják. Ezt a szempontot követték a szakmai továbbképzések, majd a beutazási támogatás. A céges autó, a lakhatási támogatás és a SZÉP kártya lecsúszott a dobogóról, az utolsó helyen pedig az önkéntes pénztári befizetés végzett a listájukon. A juttatásokon felül a motiváló szakmai célok és kihívások, a felelősségvállalás és a fejlődés lehetősége is ösztönzőleg hat a dolgozókra. A vállalat mérete és hírneve kevésbé tűnik fontosnak, ám a munkahelyi légkör, a csapat és a munkatársak a válaszadók közel negyede szerint igenis fontos tényezők.

A munkáltatói oldal is nagyjából ezt a fontossági sorrendet jelölte meg, a cégvezetők is tisztában vannak a dolgozói igényekkel. Egyetlen eltérés a munkavállalói kérdőívhez képest, hogy a távmunka lehetőségét a munkáltatók előbbre sorolták a munkavégzés lokációjához képest.

„A Műegyetemi Állásbörze nem egy egyszerű karrierkiállítás, ennél sokkal többre hivatott. Elsődleges kapcsolati forrás a kiállítók és álláskeresők között, támogatást és segítő kezet nyújt a rendezvényen, és az év többi napján is. A Keress jól! szlogen, amely mára szinte önálló brand lett, magában foglalja az online és offline iránymutatást, blog, rovat és podcast formájában. Az Állásbörze kutatásai pedig nem csak a mi munkánkat segítik, hiszen céges partnereink is képet kaphatnak arról, hogy a potenciális munkavállalói mit vallanak, hogyan éreznek és döntenek, az álláskeresésben résztvevők pedig a munkaadókat ismerhetik meg” - fogalmazott Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. ügyvezető igazgatója, a Műegyetemi Állásbörze főszervezője.

A szervezők az őszi rendezvény zárása után már hozzá is kezdenek a tavaszi szemeszter állásmustrájának előkészítéséhez, és már megvan az őszre tervezett esemény időpontja is.

 

55. Műegyetemi Állásbörze tervezett időpontja: 2024. március 26-27.

56. Műegyetemi Állásbörze tervezett időpontja: 2024. október 8-9.

 

Elérhetőségek:

 

Műegyetemi Állásbörze honlap

Műegyetemi Állásbörze Facebook-oldal

Műegyetemi Állásbörze Instagram

A szervezés operatív részét bonyolító MŰHASZ Linkedin-oldala

Keress jól! podcast csatorna elérhetősége

Keress jól! blog

 

TZS-KJ

Fotók: Geberle B.