Skip to main content

News feed

Startol az őszi Műegyetemi Állásbörze!

2023. 10. 10.

Ismét kibővített helyszíneken, az állásajánlatok mellett szakmai és karriertervezési előadásokkal várják az érdeklődőket a legnagyobb felsőoktatási állásmustrán.

Október 10-11-én minden 10 és 17 óra között rendezik meg az 54. Műegyetemi Állásbörzét, ahol ismét több mint 1500 hazai és külföldi állásajánlat közül válogathatnak a főállású, részmunkaidős vagy gyakornoki pozíciók, szakmai gyakorlati lehetőségek iránt érdeklődők.

A központi kampuszon és a Q épületben összesen több mint 130 kiállító, munkáltató várja a látogatókat a mérnöki, műszaki, természettudományi, humán és közgazdasági területeken kínált pályakezdő, medior és senior ajánlatokkal.

A kínált pozíciók részletei az Állásbörze oldalán is megtekinthetők, itt több szempont (például szakterület, szükséges nyelvtudás, tapasztalat stb.) szerint is pontosítható a keresés.

„Tavasszal több szervezési és programelemmel is megújítottuk a rendezvényt a 2021-ben megfogalmazott stratégiai tervünk mentén. Elindult a ’kampuszosítás’, vagyis a Központi épület mellett a lágymányosi kampuszon, a Q épületbe is kitelepültek a kiállítók. A kezdeményezésnek nagyon jó visszhangja volt mind a hallgatók, mint pedig a kiállítók részéről, így idén ősszel megismételjük ezt a ’kitelepülést’ – árulta el az esemény előkészületeiről Németh Ákos, a BME Értékesítési Szolgáltatási Igazgatóság (BME ÉSZI) vezetője.

A SZÉP kártya nem annyira menő, a magánegészségügyi ellátás annál inkább.

Milyen juttatással lehet leginkább motiválni az álláskeresőket?

Az 54. Műegyetemi szervezői felmérést készítettek arról, hogy a munkavállalók és a munkáltatók szerint mi a legmotiválóbb tényező az álláskeresésnél és a munkahelyválasztásnál. Mely juttatási lehetőségek a legvonzóbbak, és egyáltalán mi motiválja a dolgozókat.

Mindkét csoportnál egyetértés volt abban, hogy a bérezés a legfontosabb szempont. A munkavállalók kétharmadánál kiemelt helyen szerepelt a munka-magánélet egyensúlya és a szakmai fejlődés biztosítása. A juttatások kérdésében viszont már nem volt ennyire egységes a két csoport véleménye. Míg a cégvezetők szerint a SZÉP kártya, a lakhatási támogatás és a szakmai továbbképzési lehetőségek a legcsábítóbb juttatások, addig a munkavállalók inkább a magánegészségügyi szolgáltatásokat preferálják. Ezt a szempontot követték a szakmai továbbképzések, majd a beutazási támogatás. A céges autó, a lakhatási támogatás és a SZÉP kártya lecsúszott a dobogóról, az utolsó helyen pedig az önkéntes pénztári befizetés végzett a listájukon. A juttatásokon felül a motiváló szakmai célok és kihívások, a felelősségvállalás és a fejlődés lehetősége is ösztönzőleg hat a dolgozókra. A vállalat mérete és hírneve kevésbé tűnik fontosnak, ám a munkahelyi légkör, a csapat és a munkatársak a válaszadók közel negyede szerint igenis fontos tényezők.

A munkáltatói oldal is nagyjából ezt a fontossági sorrendet jelölte meg, a cégvezetők is tisztában vannak a dolgozói igényekkel. Egyetlen eltérés a munkavállalói kérdőívhez képest, hogy a távmunka lehetőségét a munkáltatók előbbre sorolták a munkavégzés lokációjához képest.

„A Műegyetemi Állásbörze nem egy egyszerű karrierkiállítás, ennél sokkal többre hivatott. Elsődleges kapcsolati forrás a kiállítók és álláskeresők között, támogatást és segédkezet nyújt a rendezvényen, és az év többi napján is. A Keress jól! szlogen, amely branddé alakult, magába foglalja az online és offline iránymutatást, blog, rovat és podcast formájában. Az Állásbörze kutatásai pedig nem csak a mi munkánkat segítik, hiszen céges partnereink is képet kaphatnak arról, hogy a potenciális munkavállalói mit vallanak, hogyan éreznek és döntenek, az álláskeresésben résztvevők pedig a munkaadók állásfoglalásáról győződhetnek meg” - fogalmazott Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. ügyvezető igazgatója a Műegyetemi Állásbörze főszervezője.

A rendezvényen személyesen és az online térben is ingyenes lesz a részvétel, ám a sikeres álláskeresés miatt regisztrációhoz kötött. Néhány személyes adat kitöltését követően aktív felhasználóként már az aktuális önéletrajzukat is feltölthetik az álláskeresők, és jelentkezhetnek a meghirdetett állásokra. A jelentkezés után automatikus válaszlevelet kapnak a sikeres állásjelentkezésről, ezt követően már az adott cég képviselője keresi fel a részletekkel a jelölteket.

A börze nyitvatartási idejében kedden a K épületbe, szerdán pedig a Q épületbe települ ki a BME Shop, a standnál személyesen is megvásárolhatók lesznek a műegyetemi emblémás ajándéktárgyak és ruházati termékek.

 

Alaposan felkészülhettünk a személyes találkozóra

A rendezvény előtti Felkészítő Napokra várták azokat, akik már a börze előtt, előre gondolkodtak a pályaválasztási, álláskeresési kérdésekről, továbbá olyan érdeklődőket is, akik valamilyen támogatást kértek a karrierépítéshez vagy akár az önéletrajzíráshoz.

Karrierépítés témakörében önismereti foglalkozásokra, míg a kommunikáció, a kapunyitási krízis, a helyzetfüggő vezetés, az assessment center vagy a stresszkezelés témáiban tréningekre és worshopokra várták az érdeklődőket. Népszerűek voltak az egyéni karriertanácsadási alkalmak, míg az online kurzusokon olyan ismeretekre lehetett szert tenni, amelyeknek például állásinterjúkon vehetik hasznát a résztvevők.

A felkészülésben, a célirányos álláskeresésben és a helyszínen való tájékozódásban idén is segít az Állásbörze Kalauz, valamint a Műhely című kiadvány Állásbörze melléklettel kiegészült aktuális lapszáma is.

 

Elérhetőségek:

Műegyetemi Állásbörze honlap www.muegyetemiallasborze.hu

Műegyetemi Állásbörze Facebook-oldal https://www.facebook.com/muegyetemiallasborze

Műegyetemi Állásbörze Instagram https://www.instagram.com/muegyetemiallasborze/

A szervezés operatív részét bonyolító MŰHASZ Linkedin-oldala

https://www.linkedin.com/company/muhasz/

Keress jól! podcast csatorna elérhetősége https://spotifyanchor-web.app.link/e/eLn8UBsqQxb

Keress jól! blog: www.keressjol.hu

 

 

TZS-KJ

Fotók: Geberle B.