Skip to main content

News feed

Szakmai konzultációs nap a BME-n a zöld átállásról

2023. 09. 06.

A konferenciát a Magyar Akkumulátor Szövetség a BME Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) Zéró Karbon Központjával partnerségben szervezi.

„A zöld energetikai átállás aktuális kihívásai - A hazai kompetenciák erősítését támogató hazai és közvetlen EU-s pályázatok, jó gyakorlatok" címmel szervez konferenciát a Magyar Akkumulátor Szövetség a BME Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) Zéró Karbon Központtal partnerségben. A szeptember 13-i esemény a Rekontir Cégcsoport szakmai támogatásával valósul meg.
A konferencián a hazai kutatás-fejlesztési, műszaki és innovációs szervezetek vezetői tartanak előadásokat napjaink legaktuálisabb energetikai kérdéseiről, de szó lesz a Horizon Europe jelenlegi kiírási és projektfejlesztési szempontjairól is.

A rendezvény olyan érdeklődőknek és hallgatóknak szól, akik az akkumulátorok, szolárpanelek, szélturbinák, hőszivattyúk, elektrolizátorok, valamint szén- dioxid-leválasztást és -tárolást szolgáló berendezések, az előbbiekhez közvetlen inputként használt kulcsfontosságú alkatrészek és kritikus fontosságú nyersanyagok gyártásával kívánnak foglalkozni a jövőben.

A konferencián többek között előadást tart Joó Attila egyetemi docens, a BME FIEK igazgatója, Kaderják Péter volt energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, a Zéró Karbon Központ és a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetője, Kovács Zoltán MBA, a Rekontir Cégcsoport alapító ügyvezetője, az NKFIH és a HIPA felkért vezető kollégái, valamint a BME kutatói.

A BME (BME FIEK) szervezeti egységeként működő Zéró Karbon Központ (ZKK) célja, hogy különböző tudományterületek együttműködését ösztönző tudásközpontként hozzájáruljon Magyarország törvényben is rögzített, 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének eléréséhez.

A Központ abból a felismerésből született, hogy a „zöld átmenet” során olyan üzleti és technológiai újítások játsszák majd a főszerepet, amelyek nem csak a kutatási és innovációs szféra számára kínálnak lehetőségeket, de a hazai háttéripar megerősítésével a gazdaságfejlesztés fontos eszközeivé is válhatnak. A dekarbonizáció és a gazdaságfejlesztés szempontjainak párhuzamos érvényesítéséhez azonban a műszaki és a társadalomtudományok szoros együttműködésére van szükség.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információ és regisztráció:

https://innovacio.bme.hu/zkk-rekontir/

 

BME FIEK