Skip to main content

News feed

CanSat - a 0,33-as műholdverseny

2023. 05. 10.

Pécsi középiskolás MoSat műholdépítő csapat nyerte az első magyar országos CanSat versenyt. A szervezésben a BME Suborbitals és a BME Kozmosz Szakkollégium is részt vett.

Az első magyar országos CanSat verseny döntőjét 2023. április 12-13-án rendezték meg. A rakétaindítást a Magyar Honvédség újdörögdi kiképző bázisán hajtották végre, míg a mérési eredmények prezentációját a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban tartották meg. A középiskolásoknak meghirdetett műholdépítő megmérettetésre 42 csapat jelentkezett, közülük 10 team eszköze jutott fel a kutatórakétán 1 km magasságba, hogy azután leereszkedve méréseket végezzen. A mérések feldolgozott adatait a második napon mutatták be a csapatok a szakmai zsűrinek.

A döntő fődíját elnyert formáció, a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumból érkezett MoSat tagjai utazhatnak az Európai Űrügynökség (European Space Agency - ESA) döntőjére júniusban. A zsűri a fődíjon kívül három különdíjat is kiosztott: a technikai különdíjat a debreceni Tóth Árpád Gimnázium SBFSat csapata nyerte, a budapesti Madách Imre Gimnázium csapata, a MIGSat a tudományos különdíjat, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium Space Pelicans elnevezésű csapata pedig az ismeretterjesztésért járó különdíjat kapta meg.

Mi a CanSat?

Sokféle műhold létezik. Nap mint nap űrügynökségek, magáncégek, egyetemek, kutatócsoportok eszközei keringenek a fejünk felett. Egy középiskolás számára mind az űr, mind ezek az intézmények távolinak tűnhetnek. Ám az Európai Űrügynökség (ESA) CanSat versenye éppen a műholdépítés alapjaival való megismerkedést teszi lehetővé. A megmérettetés keretein belül középiskolás diákok lehetőséget kapnak egy projektmunka keretében a saját, üdítősdoboz méretű kisműholdjuk megépítésére. Bár a kisméretű berendezéseket az űrbe nem küldik ki, egy kutatórakétán 1 km magasságba repítik a fináléba jutott csapatok CanSatjeit, ahonnan azok maguktól ereszkednek le a földre, miközben küldetéseiket teljesítik. Igen, küldetéseket. Az elsődleges küldetés keretein belül légnyomással kapcsolatos és hőmérsékleti adatokat kell rádión továbbítani egy földi állomásnak. A másodlagos küldetésben viszont a csapatok teljesen szabad kezet kapnak. Ha van egy kreatív ötlet – legyen az tudományos vagy mérnöki eredetű – CanSat küldetést lehet belőle csinálni, csak férjen bele egy 0,33 literes üdítős dobozba.

Az idei verseny magyar fordulóját a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szervezte a MANT Asztronautikai Diákklub (ADK),  a BME Suborbitals rakétaépítő versenycsapat és a BME Kozmosz Szakkollégium közreműködésével; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) mint fő szakmai partnerrel, valamint szponzorok segítségével.

Az első országos versennyel kapcsolatban a BME Kozmosz Szakkollégiumának szerepéről Kreinicker Gábort kérdeztük, a BME Suborbitals csapat képviseletében Tölgyesi Gergely Márk, stratégiai vezető válaszolt kérdéseinkre.

 

Hogyan vettek részt a csapatok felkészítésében, szakmai támogatásában?
 

Kreinicker Gábor:

Számos írott és videós oktatóanyagot készítettünk. Ezen felül a két nagy személyes találkozó megszervezésében, előkészületeiben és lebonyolításában is szerepet vállaltunk. A csapatokat a helyszínen is igyekeztünk hasznos szakmai tanácsokkal ellátni, valamint sokat segítettünk a teamek által beküldött dokumentáció elbírálásában is. Nagyon örültünk annak, hogy ilyen sok lelkes diák vállalkozott erre a nem kis kihívást jelentő versenyre. Rengeteg színvonalas pályamunkát és műholdszimulációt láttunk.

 

Tölgyesi Gergely Márk:

Alapvetően a BME Suborbitals feladata az volt, hogy biztosítsa a hordozórakétákat, amelyekkel a CanSat műholdakat felbocsájtották, emellett természetesen szívesen támogattuk a diákokat is. A csapatunk képviseltette magát mind a két személyes találkozón, ahol igyekeztünk betekintést adni a fiataloknak a rakétarendszereink működésébe, ezzel is megkönnyítve számukra a saját műholdjuk tervezését és építését. Az első találkozón például az egyik csapattársam spontán körbejárt és elbeszélgetett minden formációval, tanácsokat és útmutatást adott az éppen zajló munkában. Mi is aktívan részt vettünk a versenycsapatok által leadott technikai dokumentációk átnézésében és értékelésében. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyar Asztronautikai Társaság az egész verseny során bizalmat szavazott a BME Suborbitals tagjainak.

 

42 jelentkező formáció közül az első kör után 28 maradt versenyben, majd a fináléban végül már csak 10 csapat műholdját bocsájtották fel. Ez az arány nem jelenti azt, hogy magasak a verseny elvárásai?

 

Kreinicker Gábor:

Természetesen jelentős volt a szórás, miután az európai döntőre csupán a hazai győztes csapat mehet tovább. Az európai finálén, akár csak egy rendes űrmisszión, kiemelt hangsúlyt fektetnek a precizitásra, melynek mindenhol meg kell jelennie: a tervekben, a megvalósításban, a teszteken, az esetleges újratervezésben, a dokumentálásban és a jelenléti helytállásban Éppen emiatt a hazai verseny sem támaszthat kisebb elvárásokat, így tényleg csak az igazán kiemelkedő csapatok jutottak tovább fordulóról fordulóra. Több remek team is volt, akik bebizonyították, hogy nem csak hogy nem lehetetlen ezeket a követelményeket teljesíteni, de sikeresen abszolválták a további kihívásokat is.

 

Tölgyesi Gergely Márk:

A CanSat Hungary 2023 verseny egy európai kezdeményezés magyarországi fordulója volt, amit az Európai Űrügynökség akkreditált. Ennek megfelelően kellett a csapatokat is kiválogatni, és igen, ez azt is jelentette, hogy a tanulóknak meg kellett ugrani egy bizonyos szintet. Szerencsére képzett mentorgárda állt a diákok mögött, így nagy részük képes volt leküzdeni az akadályokat. Úgy gondolom, hogy nívós szakmai zsűri értékelte a tanulók pályázatait, ennek következtében egy nagyon színvonalas teljesítmény nyerte el az első díjat. A CanSat Hungary 2023 verseny elvárásai kemény és hatásos felkészítést nyújtottak a nyertes csapatnak, akik Magyarországot fogják képviselni az európai döntőben.

Szervezőként milyen tapasztalatokat szereztek, amelyeket beépíthetnek a jövő évi versenyszervezésébe, valamint a középiskolások űrkutatás iránti érdeklődésének felkeltésébe?

 

Kreinicker Gábor:
Mivel ez volt az első széles körben meghirdetett hazai CanSat verseny, így számos dolgot a nulláról kellett felépítenünk. A most megszerzett tapasztalatok jelentős részét a jövőben már alkalmazni tudjuk, megelőzve az idén adódott nehézségek megismétlését. A pályázati dokumentációk véleményezésénél előfordultak gondok, ami a bírálatoknál sok utólagos egyeztetést eredményezett. Annak érdekében, hogy a korai fordulókban egységesebb legyen az értékelés, előre elkészítünk egy standardot. Ez a verseny egy remek lehetőség, hogy megismertessük a fiatalokkal az űrkutatás mérnöki oldalát és az ezzel járó kihívásokat. Örömmel vettük a diákok pozitív visszajelzéseit, és izgatottan várjuk a jövő évet.

 

Tölgyesi Gergely Márk:

Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert kevesen tudják, hogy egy komplex rakétarendszer megépítése legalább annyira menedzsment kihívás, mint mérnöki és tudományos. Szerencsére a csapatunk korábbi tapasztalatainak köszönhetően rendelkezik egy bizonyos szintű menedzsment háttérrel, amit ebben az esetben is alkalmazni tudtunk, de természetesen nekünk is van még bőven hova fejlődnünk. Nem mi voltunk a főszervezők, mégis jelentős részt vállaltunk a rendezésből és a lebonyolításból is, így sok új tapasztalatot szereztünk. A mi szervezői feladataink nagymértékben összefonódtak a rakéták kifejlesztésével és építésével, ezt a felkérést is sikeresen oldottuk meg. Eredetileg nem terveztünk vele, ám néhány technológiai újítást is be tudtunk csempészni a rakétánkba. Számunkra a fiatalabb generáció inspirálása mindig is fontos szempont volt, ami szerencsére nem nehéz, hiszen a rakéták most is megmutatták a varázsukat. A középiskolások ez alkalommal is nagy érdeklődést mutattak irántuk, sőt, nemcsak ők, hanem mindenki, aki kapcsolatba került a versennyel. Nagyon örülünk annak is, hogy a megmérettetés után sokan érdeklődtek a csapatunkhoz való csatlakozás lehetőségéről is. Nem most találkoztunk először ezzel a lelkesedéssel, ami mindig arra emlékeztet, hogy a mi felelősségünk is a célt adni, inspirálni a fiatalokat.

A versenyről eddig megjelent videók:

 

 

 

 

 

 

KJ-TZS

Fotók: Spot