Skip to main content

News feed

Küldetés teljesítve- hazaindulnak a BME szakemberei Törökországból

2023. 02. 17.

Utolsó terepen töltött napjukon, csütörtökön hajnalban 4,8- es földrengésre ébredtek a BME mérnökei a törökországi Kahramanmaraşban.

A Műegyetem kutatói - Joó Attila, Ther Tamás, Ther Pál és Völgyi István- és az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU )oktatói - İsmail Dabanlı és Ceyhun Erman- csütörtökön is folytatták a lakóépületek átvizsgálását. A földrengés sújtotta területen a szakembereknek minden épületet meg kell vizsgálniuk, mert, ha ritkán is, de a szigetelés alatt lehetnek rejtett sérülések. Szakvéleményt készítettek Törökország negyedik legnagyobb mecsetének, az Abdülhamid Han mecsetnek az állapotáról is.

„Szerencsére a mecset építését 2010-ben, már az új építési szabványok szerint fejezték be, így egészen jól átvészelte ezt a brutális erejű földrengést. Természetesen vannak sérülések, de állva maradt, és nincs olyan épület, ami egy ekkora földmozgást sérülés nélkül megúszhatna.”- mondta el  a csoport vezetője, Joó Attila László egyetemi docens, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója. Török kollégáikkal eljutottak a város közelében húzódó törésvonalhoz is, ahol a földfeszín 3,5 métert mozdult el.

Joó Attila László 2019-ben járt már egy hasonló küldetésen Albániában, így személyes élményei alapján tudja értékelni az EELISA együttműködés előnyeit: „ Az ITU meghívására érkeztünk, isztambuli kollégáink hely- és nyelvismerete, helyi kapcsolataik rendkívüli módon megkönnyítették közös munkánkat. Az EELISA egyetemi szövetség keretein belül több munkaközösség is működik. Ez a szomorú esemény, a BME és az ITU közötti hatékony együttműködés várhatóan felgyorsítja a már tervbe vett új, katasztrófamegelőzési mérnöki munkacsoport létrehozását.”

Mellénycsere a közös munka végén

A küldetésben szerzett ismereteiket oktatói munkájukban is hasznosítani fogják, a tartószerkezet tervező szakmának tanulmányban mutatják majd be, hogy milyen alapvető hibákat nem szabad elkövetni az épülettervezés során.

Az itt és Albániában szerzett gyakorlati tapasztalatokat annak érdekében szeretnék megosztani az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársaival, hogy egy esetlegesen bekövetkező hasonló természeti katasztrófa esetén gyorsan és hatékonyan elvégezhető legyen a kárfelmérés.

A BME mérnökei Adana és Isztambul érintésével szombaton indulnak haza.

 

 

JA-KJ

Fotó: Joó Attila László