Skip to main content

News feed

Idén is meghirdeti oktatói kiválósági pályázatát a BME és az MNB

2023. 05. 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Conlegner Károly Oktatói Díj felhívására június 7-ig lehet pályázni.

A Műegyetem második rektorának nevét viselő díjpályázat célja, hogy elismerje azoknak az oktatóknak a munkáját, akik képzéseik során felhívják a figyelmet a mérnöki és természettudományi területek gazdasági kapcsolódásaira, összefüggéseire és hatásaira. A hallgatók látásmódjának bővítésével, gazdasági érzékenységük kialakításával és elmélyítésével ezek az oktatók a versenyképes műszaki fejlesztések és innovációk létrehozásához is hozzájárulnak.

A pályázaton egy-egy oktató nyerhet el fejenként bruttó 1 millió forintos díjazást a következő két kategóriában: Digitalizáció és digitális transzformáció szerepe a nemzeti versenyképességben, illetve Fenntarthatóság és versenyképesség, zöld pénzügyek és zöld gazdaság fejlesztés. A pályázónak a BME Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) rendszerében vagy ezekhez kapcsolódó oktató értékelésekben bizonyíthatóan és minimum 2 értékelési periódusban magas színvonalon kell teljesítenie, az OHV esetében legalább 5,5 feletti OMI pontszámmal. A pályázatok az mnbprogram@bme.hu email címen nyújthatók be 2023. június 7-én 12 óráig. A pályázat a BME minden főállású oktatója számára nyitott, bármely alap, illetve mester szakon végzett képzéssel kapcsolatosan. A részletes pályázati felhívás a BME-MNB program honlapján itt olvasható.

A program a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával, a BME és az MNB stratégiai együttműködésének keretében valósul meg. Az első alkalommal tavaly odaítélt díjat Csizmadia Péter (GPK), Ekler Péter (VIK),  nyerték el, valamint különdíjazott lett Böcskei Elvira (GTK) és Héder Mihály (GTK).

Conlegner Károly (1812-1892) számtan- és könyvviteltanár, közgazdász, gazdasági író, királyi tanácsos volt. 1848-49-ben a Bankjegynyomda főbiztosa, 1857-től a királyi József Műegyetem tanára, az 1872/73-as tanévben az egyetem második rektorává választották.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság