Skip to main content

News feed

Kahramanmaraş-ban dolgoznak a BME mérnökei

2023. 02. 15.

Pazarcık, Elbistan, és Kahramanmaraş településeket február 6-án a Richter-skála szerinti 7,7-es és 7,6-os erősségű földrengés rázta meg, a területen azóta 1 972 utórengés történt.

A BME csapata a HUNOR mentőszervezet tagjainak hazatérése után az AFAD, a török katasztrófavédelem irányításával dolgozik tovább. Joó Attila elmondta, hogy ez a küldetés nem valósulhatott volna meg az EELISA egyetemi szövetség tagjai közötti együttműködés nélkül. Az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) munkatársainak hely- és nyelvismeretének, az AFAD-dal meglévő szakmai kapcsolatainak köszönhetően tudnak zavartalanul dolgozni a területen. Bár ők is hallottak különböző mentőcsapatokat ért atrocitásokról, szerencsére nincs ilyen személyes tapasztalatuk. Munkájuk során eddig csak barátságos és hálás helybeliekkel találkoztak.

Kahramanmaraş külvárosai kevésbé sérültek, egy kisebb területen viszont a magas épületek jelentős károkat szenvedtek. Török kollégáikkal együtt tegnap húsz, többségében lakóépületet vizsgáltak meg. Eredményeiket a többi helyszínen dolgozó szakértőhöz hasonlóan az AFAD rendszerében rögzítik, szakvéleményüket az épületek pontos GPS koordinátái és fotódokumentáció egészíti ki.

A tervek szerint az elkövetkező napokban is ezen a helyszínen folytatják munkájukat.

Az AFAD hivatalos tájékoztatója eddig a földrengés sújtotta területen 122 152 épület vizsgálata fejeződött be.

 

JA-KJ

Fotó: Joó Attila László