Skip to main content

News feed

Új szakaszába lépett a „Design a jövőért” projekt

2023. 02. 03.

Tizennégy hallgatói terv bemutatásával folytatódott a Műegyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem közös kezdeményezése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával megvalósuló projekt keretében a két egyetem hallgatói a klímavédelem jegyében közösen terveztek olyan tárgyakat, amelyekkel kiválthatók lehetnek az egyszer használatos poharak és eszközök. A közös tervezési folyamat a környezettudatos és fenntartható életmód fontosságára is felhívja a figyelmet. A mostani alkalom, melynek az MNB Krisztina körúti székháza adott otthont, immár a harmadik prezentáció volt a tavaly ősszel indult kezdeményezés keretében.

Dubéczi Zoltán, az MNB elnöki főtanácsadója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, ezért több, a fenntartható jövőért indított projektben is részt vállal, ezek egyike a „Design a jövőért” (Második prezentációjához érkezett a Műegyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem közös projektje| Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (bme.hu)).

Tóth Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatója és Czigány Tibor, a Műegyetem rektora köszöntőikben egyaránt a különböző tudományterületek, a hallgatók, az oktatók és az egyetemek együttműködésének jelentőségét emelték ki, mint a fenntarthatósággal összefüggő kihívások megoldásának kulcsát.

A hallgatók felkészítő tanárai Varga András, a BME GPK Gép- és Terméktervezés Tanszék mestertanára, valamint György Árpád Hunor, Nádas Gergely János és Pataki Dávid Miklós, a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszék oktatói voltak. A január 26-i prezentáción Horák Péter, a BME GPK Gép- és Terméktervezés Tanszék tanszékvezetője mutatta be a projekt szakmai hátterét és vezette a prezentációs szekciót.

Az együttműködés következő fázisában a BME anyagtechnológia és a Metropolitan marketing szakterületre specializálódott hallgatóival bővülő csapatok dolgoznak majd tovább azon, hogy közös munkájuk eredményeként a tavaszi félév végén már gyártható termékterveket mutassanak be.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság-KJ

Fotó: MNB