Skip to main content

News feed

BME welcomed students with a diverse program during the third International Week

2024. 05. 12.
nemzetkozi

The International Week event at Budapest University of Technology and Economics took place again in spring.

Az International Week keretein belül ismét izgalmas programsorozat zajlott le egyetemünk Nemzetközi Mentorcsapatának (IMT) és az Értékesítési és Szolgáltatási Igazgatóságának (ÉSZI) szervezésében, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) támogatásával. Az események célja főként a BME-re járó nemzetközi hallgatók kulturális reprezentálása, mindemellett lehetőséget adni arra, hogy a külföldi hallgatók bemutassák saját nemzeti kincseiket, miközben a magyar hagyományokkal is közelebbi kapcsolatba kerülnek.

Kedden a Vásárhelyi Pál Kollégium nagytermében gyűltek össze a résztvevők, ahol nyitóbeszédet mondott Németh Ákos, az ÉSZI igazgatója. Ezután közös daltanulás vette kezdetét, mely lehetőséget adott a magyar nyelv tanulására is, mivel a magyar népdalok szövegei alatt angol fordítás is megtalálható volt. Az éneklő közönség megismerkedhetett a cigány népzenével és kultúrával, valamint a szájbőgőzés technikájával is, mely bizonyára a magyar résztvevőket is különleges meglepetésként érte. A daltanulás után a Műegyetemi Néptáncegyüttes (MENTE) jóvoltából különböző magyar néptáncokat (csángó, gyimesi) tanulhattak a jelenlévők, párokat cserélgetve, valamint hagyományos körtáncok keretein belül is. A tánclépések a kezdetektől kerültek bemutatásra, így a résztvevők az esemény előrehaladtával egyre magabiztosabbak lehettek lépéseikben.

közösség

A szerdai napon egy izgalmas borkóstolón vehettek részt a hallgatók, melyet a Vegyészkar Bor- és Sajtkörével (VBK BSK) együtt bonyolítottak le a szervezők. Az eseményen lehetőség volt interaktív módon betekintést nyerni a tokaji fehérborok világába, minden egyes italhoz külön kedvcsináló tartozott.  A rendezvényt egy kérdéssor tette interaktívvá, melyben a résztvevők értékelhették az éppen kóstolt bor jellemzőit. A sajttálak mellett különböző aprósüteményeket is szolgáltak fel a szervezők. Az esemény fénypontja a tombolahúzás volt, melyen a szerencsés nyertesek egy kihívás elé álltak: ki kellett találniuk, a poharukba töltött ital melyik, előzetesen megkóstolt borral egyezik. Sikeres találat esetén a jutalmuk egy üveg bor volt. Az eseményt nagy érdeklődés övezte mind a magyar, mind pedig a külföldi hallgatók részéről.

Pénteken Carnival Party vette kezdetét a Vásárhelyi Pál Kollégium Nagytermében, amely szombat hajnalig szórakoztatta a résztvevőket. A farsangi szokásoknak megfelelően a hallgatók jelmezt is viselhettek a rendezvényen és amennyiben így jelentek meg a bejáratnál, egy kupont kaptak, melyet egy ajándék röviditalra, vagy üdítőre válthattak. Az estét élőzene tette még emlékezetesebbé. A CFC – Creative Fun Creation zenekar gondoskodott a kitűnő hangulatról, akik a Nemzetközi Hét keretein belül már nem először léptek fel az egyetemen. Produkciójuk után DJ szórakoztatta a tánctéren a közönséget. Az esemény szervezőit a Palibácsi Kör segítette.

szinpad

Vasárnap a szervezők közös mozgásra invitálták a diákokat a BME Sportközpontba. Squash és foci várta a sportolni vágyókat, és megrendezésre került egy röplabda- és egy asztalitenisz-bajnokság is a Központban. Előbbin nyolc csapat, utóbbin pedig harminckét fő indult a győzelemért. Az asztalitenisz-bajnokságot egyenes kieséses rendszerben bonyolították le. A három legjobb játékost, és a három legjobb csapatot éremben és nyereményben is részesítették, de minden résztvevő emléklapot kapott a verseny után.
 

röplabda

GYA
 

fotók: Baumann Attila, Perjés Kinga, Svélecz Péter