Skip to main content

News feed

Budapest University of Technology and Economics is among the top universities in three global rankings.

2024. 05. 12.
QS ARWU THE

The publication period for comprehensive global university rankings has concluded at the largest ranking organization. Among Hungarian universities, Budapest University of Technology and Economics is among the top performers in all three.

A Műegyetem az egyetlen hazai egyetem, amely az ARWU a QS és a THE nemzetközi felsőoktatási rangsoraiban is szerepel és a korábbi évekhez képest helyezése a 2023-ban publikált világrangsorokban nem romlott, sőt a QS-ben 100 helyet előre lépett.
 

 

Színkódok:

Zöld: javított a tavalyi helyezésén, vagy bekerült a rangsorba

Piros: rontott a tavalyi helyezésén

Fehér: nem romlott a helyezése

Szürke: nincs rangsorolva a legjobbak között, vagy kiesett a rangsorból

 

* A QS-ben nem szerepel, mivel csak egy szakterületet oktat.

 

 

A felsőoktatási ranglisták eltérő metodikával készülnek.

Az ARWU hat indikátort tartalmaz a Nobel-díjas és Fields-érmes öregdiákok (10%) és oktatók (20%) arányát, az oktatók publikációs teljesítményét (20%), Nature és Science publikációk arányát (20%), a magasan idézett szerzők számát (Highly Cited Researchers, 20%), az intézmény egy oktató-kutatóra vetített teljesítményét, melyet az első öt indikátor alapján számolnak (10%).

QS a sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget (Academic Reputation) (30%), a munkáltatói megbecsültséget (Employer Reputation) (15%), a tudományos munkák idézettségét (Citations per Faculty) (20%), az oktatók és a hallgatók arányát (Faculty Student Ratio) (10%), a külföldi oktatók és kutatók (International Faculty Ratio) (5%), a külföldi hallgatók arányát (International Students Ratio) (5%), a nemzetközi kutatási hálózat indikátorát (International Research Network) (5%), a végzett hallgatók foglalkoztatási eredményeinek mérőszámát (Employment Outcomes) (5%), és a tavaly októberben először publikált QS Sustainability Rankings-en alapuló fenntarthatósági indikátorát (5%) vette figyelembe.

A THE rangsornak öt indikátora van, az oktatás (29,5%), a kutatási környezet (29%)., a kutatás minősége (30%), a nemzetköziség (7,5%), az ipar (4%).

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság - LC