Skip to main content

News feed

Díjnyertes hallgatói tervek születtek budai területek rehabilitására

2023. 03. 13.

Két műegyetemi mérnökhallgatói csapat budapesti területfejlesztési koncepciója is kiválóan szerepelt az IFK Talentum hallgatói ötletbörze felhíváson.

A XI. kerületi Tétényi úti üzletközpontot és környezetét, valamint Budatétény és a Hárosi-Duna partjának környékét alkotta újjá tervében egy-egy műegyetemi mérnökhallgatói csapat, akiknek munkáját díjazta az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A jubileumi, 10. IFK Talentum díjat az Ingatlanfejlesztés Napja rendezvény keretében nyújtották át a tehetséges hallgatóknak.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) három témát és egyben rehabilitálandó területet határozott meg legutóbbi hallgatói ötletbörzéjére, amelyek közül egy tetszőlegesen választott terület és környezete megújításáról szóló koncepciót vártak a fiataloktól.

A felhívással az IFK az ingatlanfejlesztés összetettségére kívánta felhívni a figyelmet. Többek között arra, hogy számos különböző szempont és szakterület összehangolására van szükség egy-egy fejlesztési koncepció összeállításakor. A legutóbbi kiírásban olyan területek megújítására vártak megoldásokat, amelyek jelentős fejlődési potenciállal kecsegtetnek, ahol találkozhat a gazdasági és a közérdek, emellett a már megszokott, és új eszközökkel is lehet a friss kihívásokra megfelelő választ találni.

A képen balról jobbra: Matos Dániel, Bihari Csenge, Tankács Ernő (IFK elnök), Elekes Zsófia, Csögör Ramón

 

A választható témák voltak:

 

A Tétényi úti üzletközpont és környezete (a Bikás Park mellett) – revitalizáció vagy valami új?

Újbuda egyik legforgalmasabb csomópontjában található népszerű, ám a 1980-as évek óta szinte változatlan állapotban lévő épületegyüttes kérdése volt az egyik téma.

 

Budatétény és a Hárosi-Duna part rehabilitációja és beépítése

Rozsdaövezeti terület megújítása mintegy 6 hektáron, a Furnér Művek és a Hárosi-Duna part közötti terület kialakítása, amelyben fontos szerepet játszott az aktív kapcsolat a folyóval, illetve az élővilág védelme.

 

Újpesti Dunapart revitalizációja a vasúti híd lábánál – hasznosítás a változási tilalom feloldása után

Az összesen legalább 16 hektáros terület lehető legjobb hasznosításának megtalálása, a Dunapart életre keltése volt a cél.

 

Az IFK a Magyarországon működő legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságokat tömörítő szervezet, amely 2009-ben jött létre. Arra törekszik, hogy a hazai ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, a funkcionalitás szempontjainak szem előtt tartásával, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani a tulajdonosok, a felhasználók és az épített környezet használói érdekében.

A pályázaton első helyezést elért műegyetemi hallgatók a Tétényi úti üzletközpontot és környezetét gondolták újra „Bikás Corner” című koncepciójukban. „Személyes élmények fűznek minket a környékhez, amelyet jól ismerünk, és ezeket a tapasztalatokat használtuk fel a rehabilitációs javaslatunk megalkotásához. Nagyon összetett társadalmi, gazdasági és infrastrukturális problémára bukkantunk a pályázathoz végzett kutatások során, amire olyan megoldást szerettünk volna kínálni, ami a fejlesztői, a lakossági és az önkormányzati érdekeket is figyelembe veszi” – fogalmazott a nyertes hallgatói formáció. A fiatalok alaposan áttanulmányozták a környék demográfiai és gazdaságtörténetét, a vizsgált telek és épületek jogi státuszát és műszaki állapotát. A lakosság környékről alkotott véleményét és igényeit online kérdőívben mérték fel. Az így begyűjtött információk rendszerezésével a hallgatók a meglévő épületek lebontása mellett tették le voksukat. Ám a bontás nem jelentett egyet a környék jelenlegi szolgáltatásainak beszüntetésével: a hallgatók új létesítményekkel modern, letisztult és a városrész jelentőségéhez méltó környezetet teremtettek pályázatukban. Koncepciójukban új épületbe kerültek a környék kiskereskedelmi tevékenységei, és megjelentek a jelenleg még hiányolt szolgáltatások. „Egy új, működőképes és életteli városközpont megalkotására törekedtünk, ahol teret kívántunk biztosítani a jelenlegi szolgáltatások, kiskereskedelmi funkciók és a helyi Budapesti Művelődési Központ mellett a közösségépítő és a közösséget erősítő tereknek, funkcióknak (például zeneiskola, szabadtéri színpad, könyvtár, vásár helyszín, közösségi terek stb.)” – mutatták be terveik részleteit a díjazott csapat tagjai. Magasabb épületeket javasolnak a területre a projekt profitabilitása érdekében: ezekbe a fent bemutatott funkciókon kívül irodákat, a magasabb szintekre pedig a helyi szabályozásnak megfelelő mennyiségű lakást terveztek.

A hallgatók komplexen közelítették meg a tervezést: górcső alá vették a környék gazdasági, társadalmi és demográfiai problémáit, megoldásaikat pedig az így nyert tapasztalatok és ismeretek figyelembe vételével alkották meg. Ezt az összetett javaslatot, az ingatlanfejlesztői számítások részletességét, a fejlesztői érdekek szem előtt tartását és a tervek grafikai minőségét emelte ki a zsűri, amiért számukra ítélte oda az első díjat. „Sokrétű probléma megoldására vállalkoztunk, ám nem bántuk meg: a feladat jól tükrözte egy valós beruházás során is felmerülő dilemmákat, amiből nagyon sokat tanultunk” – árulták el az építészmérnök hallgatók, akik nagyon büszkék az elért eredményükre. „Sok munkát és energiát fektettünk a pályaművünk elkészítésébe. Reménykedtünk a jó eredményben, és nagyon örülünk, hogy végül az első helyen végeztünk. Egy ilyen szakmai elismerés jó pont egy pályakezdő mérnök életrajzában, és bízunk benne, hogy többen megismerték a nevünket és a munkánkat a pályázat révén.”

 

Az „IFK Talentum 2022” díj műegyetemi nyertesei

 

1.hely – „Bikás Corner” című pályamű

A győztes csapat tagjai összesen 800.000 forint pénzjutalomban részesültek és kiutazhatnak a 2023-as müncheni Expo Real világkiállításra.

 

A csapat tagjai:

Bihari Csenge (építészmérnök, BME ÉPK)

Csögör Ramón (építészmérnök, BME ÉPK)

Elekes Zsófia (építészmérnök, BME ÉPK)

Matos Dániel (építészmérnök, BME ÉPK)

 

2.hely – „A város egy élmény” című pályamű

A második helyezést elért csapat tagjai összesen 500.000 forint pénzjutalomban részesültek

 

A csapat tagjai:

Gál Botond (mérnökinformatikus BSc, BME VIK)

Solymosi Réka (építészmérnök osztatlan, BME ÉPK)

Szalai Luca (építészmérnök osztatlan, BME ÉPK)

Takács Dávid (szociológus BSc, Universitat de Barcelona)

A felhíváson második helyezést elért műegyetemi hallgatói csapat a Budapest XXII. kerületében található Háros-sziget közelében lévő elavult ipari területet választotta dolgozatához. „Már csak a helyi adottságok miatt is megoldásért kiált a terület, amelyet a Duna közelsége és a közelben jól kiépített infrastruktúra is felértékel. Helyben adott egy vizes természeti környezet, a közelben hangulatos történelmi városrészek vannak, a meglévő kötöttpályás közlekedés pedig jó elérhetőséget biztosít a nagyvároson belüli kisvárosi atmoszférával rendelkező területnek” – jellemezték a fiatalok a területet, ahová a hárosi elavult ipari terület újrahasznosítását, benépesítését, valamint a nagyváros és kertváros közötti fokozatosság megteremtését javasolták. Lakhatási és szórakozási szempontból is vonzóvá szerették volna tenni a környéket, emellett kiemelték azokat a már meglévő értékeket, amelyekre a terület korábbi felhasználása árnyékot vetett. A lakókörnyezet kigondolásakor figyelembe vették a koronavírus-járvány miatt megváltozott, sok esetben távolléti és otthoni munkavégzésre berendezkedett munkakultúrát is. „A home office jelenségének elterjedésével felértékelődött az emberek számára a lakóhelyük természeti környezete, egyre fontosabbá vált a lakóház és a környezet, az erdő és a vízpart kapcsolata” – ecsetelték a hallgatók, akik egy olyan alközpont kialakítását szorgalmazták, ahol az emberek igényei és a környezet adottságai együttesen kerülhetnek fókuszba.

Egy természethez közel álló, barátságos, élhető és megközelíthető környéket álmodtak meg, amely alkalmazkodik a társadalom megváltozott igényeihez, miközben szem előtt tartja a tiszteletet a meglévő környezet iránt. Megadja a lehetőséget teljes generációk helyben maradásához, ám mindeközben esélyt is ad a térbeli mobilitásra, amely segíti a társadalom kohézióját. „Társasházi övezetünk átmenet lehet a kertvárosi hangulat és a belvárosi jellegű életvitel között azáltal, hogy olyan lakhelyeket kínálunk az embereknek, amelyek szoros viszonyban állnak a természetes környezettel, miközben felvázolják a közösség központjának képét. Célunk, hogy ez a város egy élmény legyen” – fogalmaztak a csapattagok, akik nagyon örülnek, amiért javaslatukkal második helyen végeztek a meglehetősen komplex pályázati felhíváson.

 

TZS-KJ

Fotók forrása: hallgatói csapatok pályamunkái