Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Egyetemi Filmklub indul a BME-n

2024. 09. 10.
filmklub

Egy nagyelőadó nagyvásznán lehet nézni a magyar filmtörténet klasszikusait.

Szeptember 12-én, csütörtökön lesz a Műegyetem e félévben induló filmklubjának első vetítése. A legnézettebb tavalyi magyar film, a Semmelweis lesz műsoron a Q épület Simonyi Károly termében, majd heti-kétheti rendszerességgel a magyar filmtörténet legismertebb darabjai következnek - mind angol nyelvű felirattal. Egyes alkalmakon a vetítés utáni beszélgetéshez vendégek is csatlakoznak.

Az őszi félév programja:

Szeptember 12. 17.15: Semmelweis (Koltai Lajos, 2023)
Október 10. 17.15: Az ötödik pecsét (Fábri Zoltán, 1976)
Október 17. 17.15: Kontroll (Antal Nimród, 2003)
Október 31. 17.15: Mephisto (Szabó István, 1981)
November 14. 17.15: Megáll az idő Gothár Péter, 1982)
November 28. 17.15: Szerelem (Makk Károly 1970)

"A Semmelweis a tavalyi év legsikeresebb hazai filmje, nemrég derült ki, hogy az Oscarra nevezi Magyarország. Ezen túl klasszikusokat és kultuszfilmeket válogattam, amelyekről jól lehet beszélgetni" - mondta kérdésünkre Orbán Krisztina, a klub szervezője, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszékének ügyvivő szakértője. Hozzátette, ehhez a filmhez angol nyelvű feliratot is ad a Nemzeti Filmintézet.

Remote video URL

Az első vendég Balla Eszter színésznő lesz a Kontroll vetítésén, amelynek tavaly volt 20 éve a bemutatója. A Megáll az időről Váradi Nagy Péter filmkritikussal, a kulter.hu főszerkesztőjével lehet beszélgetni, a Szerelemről pedig Tóth Evelin Judit operatőr mondja majd el, hogy miként hatott rá és a munkájára - mondta Orbán Krisztina.

A helyszín tehát a Q épület Simonyi Károly terme, a részvétel BME-hallgatóknak és -munkatársaknak ingyenes. Bővebb információkért az orban.krisztina@gtk.bme.hu címre lehet írni.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság