Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Jelentőset lépett előre a Műegyetem az ARWU rangsorban

2024. 08. 15.
ARWU

A sanghaji készítésű listára mindössze a világ 1000 legjobb felsőoktatási intézménye fér fel.

Előrelépett az Academic Ranking of World Universities (ARWU) nevű, leginkább Sanghaj-listaként ismert egyetemi világrangsorban a BME. A tavalyi 901-1000. helyezés után egy szinttel feljebb, a 801-900. helyre került – a régiós versenytársak közül ugyanebben a kategóriában van, például, a prágai műszaki egyetem (CVUT), a varsói műszaki egyetem (PW) pedig eggyel hátrébb.

A Műegyetem előrelépése jelentős részben egykori hallgatója, Krausz Ferenc fizikus Nobel-díjának köszönhető, a „Nobel-díjas és Fields-érmes alumni” indikátor pontszáma ugyanis a tavalyi 9,1-ről 16,4-re ugrott.

A 2023-as szakterületi rangsorban a Műegyetem különösen a matematikai és a gépészmérnöki területen teljesített jól, előbbiben a 201-300., utóbbiban utóbbiban egyedüli magyar egyetemként a 301-400. helyre sorolták.

A Shanghai Ranking Consultancy nevű szervezet által készített ARWU a három leginkább elismert nemzetközi felsőoktatási rangsor egyike (a másik kettő a QS és a THE). Több mint 2500 intézményt vizsgál, ebből az 1000 legjobbat szerepelteti. Az indikátorainak összeállítása elsősorban a nagy tudományegyetemeknek kedvez.

Magyarországról az utóbbi években, így az idén is, mindössze négy egyetem került be, a BME mellett az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem. Az élen három amerikai intézmény áll, jelesül a Harvard, a Stanford és az MIT.

A nyár elején tették közzé a QS rangsorát, amelyben szintén feljebb lépett a BME.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság