Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Munkába állt a BME új Szenátusa

2024. 10. 02.
A rektor beszél

A tavasszal megválasztott testület szeptember 30-án először ülésezett új összetételében.

A Szenátus ülésének kezdetén Charaf Hassan rektor miniszteri dicséreteket és kitüntetéseket adott át. A kultúráért és innovációért felelős miniszter szeptember 1., a magyar felsőoktatás napja alkalmából kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Miniszter Elismerő Oklevele elismerésben részesítette

Bakó Péter egyetemi magántanárt (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar),
Benkő Zoltán egyetemi docenst (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar),
Esztergár-Kiss Domokos tudományos főmunkatársat (Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar),
Kállay-Menyhárd Alfréd egyetemi docenst (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar),
Laukó Jánosné gazdasági ügyintézőt (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar),
Majorosné Dr. Lublóy Éva Eszter egyetemi tanárt (Építőmérnöki Kar),
Till Sára egyetemi tanársegédet (Gépészmérnöki Kar);

továbbá Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerésben részesítette

Bothné Fehér Kinga nyugalmazott címzetes egyetemi docenst (Gépészmérnöki Kar),
Gaál József nyugalmazott címzetes egyetemi docenst (Villamosmérnöki és Informatikai Kar),
Maiyaleh Tarek nyugalmazott egyetemi docenst (Gépészmérnöki Kar).

A kitüntetettekről készült képeink itt láthatók. Az átadás során elhangzott, hogy Gaál József az elismerés odaítélése és a szenátusi ülés között eltelt időszakban elhunyt.

Emlékérem

Charaf Hassan rektor köszönetet mondott a Szenátus leköszönő tagjainak az elmúlt években végzett munkájukért. A négy évvel ezelőtti általános szenátusi választáson választott testület megbízatása a 2020. szeptember 28-án tartott alakuló ülésével kezdődött, így idén szeptember 29-én szűnt meg.  Az egyetemi polgárok május 3-áig ajánlhattak jelölteket a május 23-án tartott új választásra.

A rektor

A választás nyomán a BME Szenátusában a következők változtak: a Gépészmérnöki Karon Vad János egyetemi tanár Bihari Pétert váltotta, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar delegáltjaként Kózelné Székely Edit egyetemi tanár Hórvölgyi Zoltánt követte a testületben, a Természettudományi Kar képviseletében Bálint Péter egyetemi docens Horváth Miklós egyetemi tanárt váltotta. A nem oktató-kutató közalkalmazotti képviselő az új Szenátusban Dallos Györgyi, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Dékáni Hivatalának vezetője helyett Pál Erika, a Központi Tanulmányi Hivatal igazgatója lett. A Hallgatói Képviselet részéről Radácsi Kristóf leköszönő elnököt Lévai Imre, az Egyetemi Hallgatói Képviselet új elnöke váltotta. Zöllner Lilit a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar képviselőjét Török Csongor követte a hallgatói delegációban.

Az új összetételű Szenátus első ülésének napirendi pontjai között több személyi jellegű javaslat volt.

Charaf Hassan rektor előterjesztésére a Szenátus elfogadta a rektorhelyettesekre tett javaslatát. A 2024 júliusában hivatalba lépett rektori vezetés tagjai (Levendovszky János kutatási és innovációs, Bihari Péter oktatási, Zaránd Gergely tudományos, valamint Nemeslaki András nemzetközi rektorhelyettes) ezután megbízotti státusz helyett már szenátusi felhatalmazással végzik munkájukat.

A Szenátus

A Szenátus megszavazta a testület állandó bizottságainak elnökeire vonatkozó előterjesztését. A Tudományos Bizottság elnökeként Levendovszky János kutatási és innovációs rektorhelyettes, az Oktatási Bizottság elnökeként Bihari Péter oktatási rektorhelyettes, a Gazdasági Bizottság elnökeként Koltai Tamás, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja folytatja a munkáját.

Charaf Hassan és Verseghi-Nagy Miklós kancellár közös előterjesztésére a Szenátus tagjai döntöttek a Humánpolitikai szabályzat módosításáról. A Szenátus Verseghi-Nagy Miklós kancellár javaslatára elfogadta a BME 2024. évi költségvetését, a Költségvetési Szabályzat módosítását, valamint a BME 2024. évi vagyongazdálkodási tervét. 

A Szenátus napirend szerint megtárgyalta és elfogadta az Építészmérnöki Kar dékánja, Alföldi György javaslatát a Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakirányú Továbbképzési Szak mintatantervének módosításáról és támogatta Aszódi Attila, a Természettudományi Kar dékánja kutatóprofesszori pályázat elbírálásával kapcsolatos előterjesztését is.

Az ülésen Bihari Péter oktatási rektorhelyettes beszámolt a gólyatáborokat vizsgáló és megújító munkacsoport eddigi tevékenységéről és eredményeiről.

Az ülés hangfelvétele itt érhető el, a napirend és a Szenátus anyagai itt hozzáférhetők. A Szenátus legutóbbi, 2024. június 24-i ülését összefoglaló hír itt olvasható.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság