Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A táplálkozás sötét anyaga és a szükségtelen elhagyásának művészete

2024. 09. 27.
Barabási-Albert László professzor portré

Két érdekes tudományos előadást tartanak október 10-én a Műegyetemen a Magyar Tudományos Akadémia és a BME közös szervezésében.

Barabási-Albert László, a bostoni Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpont Robert Gray Dodge hálózatkutató professzora, az MTA külső tagja "A Hálózati Orvostudománytól a Foodome-ig: a táplálkozás sötét anyaga" címmel tart előadást.

Jelenleg a táplálkozás és az egészségünk közötti kapcsolatot csupán mintegy 150 kulcsfontosságú tápanyagon tudjuk vizsgálni. Azonban ezek csak egy apró részét képezik annak a több mint 135 ezer különböző biokémiai vegyületnek, amelyek az ételeinkben megtalálhatók.  Láthatatlanságuk a kísérleti, klinikai és epidemiológiai vizsgálatok számára olyan, mint „a táplálkozás sötét anyaga”. Barabási-Albert László előadásában ennek a táplálkozási sötét anyagnak egy magas felbontású adatbázisáról fog beszélni, valamint arról, hogy

ezek a molekulák hogyan befolyásolják az egészségünket - új utakat nyitva a betegségek megértésére, elkerülésére és kezelésére. 

Baranyi József professzor matematikus, tudományos tanácsadó - ERA Chair-holder Thessaloniki Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Díszdoktora és magántanára - előadásának címe: „Adatbázis-építés és matematikai modellezés az élelmiszer-tudományokban: a szükségtelen elhagyásának művészete”.

Baranyi professzor előadásában a számítástudománynak és matematikai modellezésnek az élelmiszer-tudományok területén való alkalmazására összpontosít. Egy tudományág leíróból prediktívvé akkor válik, ha a predikciókat megfelelően alátámasztott matematikai modellek generálják. Ehhez sok megfigyelés, azok tisztítása, adatbázisba rendezése, statisztikai és vizuális elemzése szükséges. A felfedett mintázatok és az alaptudományokból átvett matematikai absztrakciók (a szükségtelen elhagyása) együtt adják azon matematikai modellek alapját, amelyek predikciói kockázatelemzésre, döntéshozatalra használhatók. 

A nyilvános rendezvényre a biomernoki.mb@gmail.com címen lehet regisztrálni.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság