Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

„Technológiai egyetem gazdasági karral: ideális kombináció”

2024. 09. 26.
Charaf Hassan rektor és az MIT professzora

Michael Cusumano, az MIT világhírű menedzserképzésének professzora a Műegyetem lehetőségeiről és az innovációvezérelt vállalkozásokról.

A BME-n járt Michael Cusumano, a Massachussetts Institute of Technology (MIT) professzora, az amerikai elitegyetem üzleti iskolájának (Sloan Schoool of Management) helyettes vezetője. Ő az egyik alapítója a Regional Entrepreneurship Accelerator Program (REAP) nevű kezdeményezésnek, amely a világ számos pontján az innovációvezérelt vállalkozói ökoszisztémák megerősítésén dolgozik.

A REAP egyetlen közép-kelet-európai programja Magyarországon működik, a szakmai csapatnak pedig a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mellett a BME is a tagja.

A találkozó

Michael Cusumano a HUN-REN kutatóhálózat workshopján tartott előadása előtt találkozott Charaf Hassan rektorral, a hazai REAP-csapat két tagja, Nemeslaki András nemzetközi rektorhelyettes (a fenti képen jobbra) és Szalay Zsolt, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője (szemben) társaságában. Elsősorban arról esett szó: mi kell ahhoz, hogy az egyetemi kutatásoknak gazdaságilag értelmezhető eredménye, hatása legyen. A professzornak a bme.hu is feltehetett néhány kérdést.

Michael A. Cusumano a Princetonra járt, PhD fokozatát a Harvardon szerezte. Két Fulbright-ösztöndíjjal több mint nyolc évig élt Japánban, ahol a Tokiói Egyetem alelnökeként megalapította a Vállalkozási és Innovációs Központot és új tantervet alakított ki technológiai menedzsment oktatására. A londoni Imperial College, a Tokyo University, a Hitotsubashi University, a University of St. Gallen, a University of Maryland és a müncheni Ludwig Maximilians-Universität vendégoktatója.

Csütörtök délután előadást tart a HUN-REN workshopján. Miről fog beszélni?

Arról, hogy miként lett a vállalkozó szellem és a technológia kereskedelmi hasznosítása ilyen meghatározó gondolat az MIT-n, és mit teszünk, hogy meg is tudjon valósulni. Aztán beszélek a REAP-ről is, amelyben számos itteni szakember részt vesz, és arról, hogy ez hogyan illeszkedik az MIT kezdeményezéseihez.

Milyenek a tapasztalatai a BME-nek a programbeli részvételével kapcsolatban?

Úgy látom, a BME sok szempontból hasonló erőforrásokkal rendelkezik, mint az MIT. Nagyrészt technológiaorientált egyetem, amelynek van menedzsmentet és közgazdaságtant oktató kara. Ez egy ideális kombináció. A sikeres vállalati kultúrához három pillérre van szükség: kutatásra, mérnöki munkára és menedzsmentre. Az ideális egyetemnek is három egyformán erős pillére van, és erre épülhet a vállalkozói program. Ez azonban nem tud csak úgy organikusan létrejönni, a programokat össze kell hangolni és irányítani. Az MIT-nél ezt évtizedek alatt építettük fel. A REAP-pel az a célunk, hogy megosszuk a tapasztalatainkat, és a helyi csapatokkal együttműködve ezekből a tapasztalatokból adaptáljunk valamennyit az adott régiókra. Magyarország ugyan kicsi, de a budapesti régió és ez az egyetem elég nagy és gazdag. Általában városi csapatokkal dolgozunk, és az itteni az egyik legjobb adottságú azok közül, amelyekkel találkoztam, például a központi bank támogatása miatt is. Láttunk persze gyengeségeket is, elsősorban a kockázatitőke-közösségben és a vállalati szférában. Most, egy év elteltével, azért vagyunk itt, hogy felmérjük, hol tart a projekt.

A rektorral

Milyen kutatásokon dolgozik jelenleg?

Egy olyan tanulmányon, amely a jegybanki digitális devizákat veti össze a kriptopénzekkel. És van egy másik dolgozatom, amely a kvantum-számítástechnikát mint mérnöki problémát vizsgálja, nem pedig mint tudományos problémát. Emellett a vállalati kockázati tőkével is foglalkozom.

gp