Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Micsoda éjszaka lesz! 85 program a Műegyetemen a Kutatók Éjszakáján

2024. 09. 23.
Kutatók éjszakája

Laboratóriumi látogatások, kísérletek, érdekes előadások.

A Kutatók Éjszakáját Magyarországon először a BME-n rendezték meg, még 2005-ben, és az intézmény azóta is aktív résztvevő. Az idei műegyetemi eseményekről eddig itt, itt és itt írtunk, felvezető cikksorozatunk negyedik részében további érdekességeket emelünk ki az összesen 85 program közül.

A Gazdasági és Társadalomtudományi Kar rendezvénye az „Iparági játékkönyv-gazdasági érdekek versus etikai felelősség”. A téma a modern gazdaság egyik legnagyobb kihívása, profitmaximalizálás és a társadalmi felelősségvállalás közötti egyensúly megtalálása - egyes iparágak óriási nyereséget termelnek, azonban a nyereség mögött igen súlyos társadalmi, etikai kérdések húzódnak meg. 

Kutatók

Prímek, véletlenek, zene, valószínűség - mindez egyetlen előadásban, ahol a kutatók például ezekre a kérdésekre is keresik a választ: Mi a valószínűsége, hogy szimulációban élünk? És annak, hogy ránk esik egy repülőgép egy darabja? Miért mérjük fel rosszul a fontos dolgok valószínűségét?

A műszaki és az élettudományok iránt egyaránt érdeklődők két programon is bővíthetik ismereteiket: a hallással kapcsolatban a ”Páratlan műszerünk a fülünk - mi jó és mi árthat neki” című előadáson, míg a modern képalkotó diagnosztika egyik eszköze, a CT működéséről a BME Nukleáris Intézetének előadásán.

Azoknak, akik a következtetés tudományából szeretnének ízelítőt kapni, ki sem kell mozdulniuk otthonról, a „Sherlock Holmes és a következtetés tudománya” ugyanis online zajlik majd. Részesei lehetünk egy képzeletbeli nyomozásnak, melynek során világossá válik a sherlocki és a watsoni elme közötti eltérés. Ahogy a zseniális detektív mondaná: „A játszma elkezdődött.”

Kutatók

A földönkivüli élet lehetőségéről videókapcsolaton tart előadást Murthy S. Gudipati, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatója. Angol nyelvű előadásának fő témája a két hét múlva felbocsátandó Europa Clipper űrszonda, amely a Jupiter Europa nevű, jeges felszínű holdjának lakhatóságát vizsgálja majd. Betekintést nyújt a NASA Jet Propulsion Laboratoryban végzett kutatásokba és a bolygónkon kívüli élet keresésébe. A közönség utána közvetlenül tehet fel kérdéseket.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság