Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy mi legyünk a magyar innováció mozgatórugói

2024. 09. 23.
Charaf Hassan

Interjút adott Charaf Hassan, a BME rektora, melyben a modellváltásról is beszélt.

"Nincs olyan ágazat az országban, amelyhez ne járulna hozzá a BME" - egyebek mellett ezt mondta Charaf Hassan, a Műegyetem nyáron kinevezett rektora az Uniside felsőoktatási lap által közölt interjúban, amely eredetileg az UNI in&out Innováció 2024 kiadványban jelent meg.

A rektor úgy gondolja, szerencsés helyzetben van, mert egy olyan intézményt vezet, amelynek megvan a múltja, az összegyűlt tudása és az infrastruktúra, amire a jelenlegi állapotától függetlenül lehet és érdemes építeni. "Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy mi legyünk a magyar innováció mozgatórugói" - jelentette ki.

Miből lesz nagy durranás?

Charaf Hassan az interjúban beszélt a jelenleg folyó legígéretesebb BME-s kutatásokról, a napelemes fejlesztésektől a terahertzes fényforrásig, de hozzátette, bár sok olyan projekt fut az egyetemen, ami akár nagy durranás is lehet, nehéz megjósolni, hogy melyikből lesz valóban az.

Abban ugyanakkor biztos, hogy a tartós eredményességhez egy professzionálisabb innovációs ökoszisztéma kell: "Természetesen ez akkor működik jól, ha megfelelő tőkealapot tudunk hozzárendelni. Ezalatt azt értem, hogy akár egyetemi hatáskörben legyen egy olyan keret, amit kifejezetten arra allokálunk, hogy az innovációk létrejöhessenek. (...)

Egy százszázalékosan egyetemi tulajdonban lévő tőkealap tudja megteremteni a professzionális működést, ami alatt létrejönnének a spin-offok, startupok. Ez azért fontos, mert ezáltal az intézmény egy újabb lábat növeszthet az egyetem vezetésének a kontrollja alatt."

Charaf Hassan víziója szerint ezáltal tud a BME "cégszerű működést" produkálni, és ez garantálja a partnercégek által igényelt reszponzivitást. "Úgy gondolom, most nincs hiány az eredményekből, a projektekből, a potenciális kutatási eredményekből, ami fejlesztésre szorul, az az, ami ekörül van" - tette hozzá. Az esetleges modellváltásról ugyanakkor megjegyezte, hogy  EU-kapcsolatok nélkül nem tud működni a rendszer, ezért "olyan modell kell, ami ezt a jelenlegi formában fenntartja".

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság