Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Az árvízi védekezésben is részt vesznek a BME kutatói

2024. 09. 18.
árvízi védekezés

A BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének oktatói kutatási eredményeiket a gyakorlatban hasznosítva segítik az árvízi védekezést. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) felkérésére a BME Építőmérnöki Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékéről Krámer Tamás és Torma Péter az árvízi előrejelzői feladatokat folyómodellek futtatásával és a tanácsadással támogatják. Az árvízi mérésekben a Duna gönyűi szakaszán Kéri Barbara, Tóth Károly, Rehák András és Baranya Sándor vesz részt.

árvízi védekezés

A most a terepen nyújtott segítséget megelőzően a tanszék az elmúlt évtizedben több projektben együttműködött az OVF-fel. Többek között meghatározták a Lajta szükségtározóinak optimális üzemrendjét, árvízi előrejelző rendszert fejlesztettek a Rábára, kiértékelték a Mosoni-Duna torkolati duzzasztóművének árapasztó hatásosságát. Ezeket a modelleket a mostani árvízi helyzet peremfeltételeivel futtatva alternatív becslések adhatók az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései mellé és vizsgálhatók a szabályozási lehetőségek (árvízkapuk, szükségtározók) különböző módú üzemeltetésének következményei.

árvízi védekezés

„A mostani árhullám lehetőséget ad hiánypótló adatok gyűjtésére a Dunához kapcsolódó kutatásainkhoz. A folyó várható tetőzése megközelíti a 2013. évi történelmi árvízét, és ahhoz, hogy jobban megértsük egy-egy ilyen ritka árhullám alatt végbemenő áramlási, hordalékvándorlási és mederalak-változási jelenségeket, terepi adatgyűjtés, mérések végrehajtása szükséges”- mondta a bme.hu-nak Baranya Sándor tanszékvezető, a Műegyetem szeptember 25-ei, Éltető vizek: Hogyan alakítjuk folyóink sorsát? című rendezvényének szervezője és egyik előadója. 

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság