Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Jó gyakorlatokról tájékozódott a gólyatáborok megújításán dolgozó munkacsoport

2024. 09. 13.
Gólyatábor-munkacsoport

A legutóbbi ülésen az ELTE idevágó tapasztalatait osztotta meg az egyetem professzora.

A műegyetemi gólyatáborok megújításával foglalkozó munkacsoport szeptember 10-i ülésén részt vett Nagy Marianna egyetemi tanár, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetője. Ismertette, hogyan reagált az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 2014-ben a gólyatáboraiban történt rendkívüli eseményekre. Elmondta, milyen belső folyamatokat kezdeményezett az egyetem és hogyan módosult az új hallgatók első közösségépítő programjának rendje az intézményben, aminek eredményeképpen a jogtudományi karon évek óta orientációs hetet szerveznek az új diákoknak.

Gólyatábor-munkacsoport

Nagy Marianna és Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese

A BME részéről az eseményen részt vevők a rendezvényszervezést, hallgatói közösségépítést érintő tanulságokat, az egyetemi életet indító rendezvény szocializációs céljait is megvitatták. Egyetértettek abban, hogy a felsőoktatásba most belépő generációk igényeihez és elvárásaihoz jobban igazodó, a beilleszkedést segítő komplex egyetemi támogató rendszer első eleme a tartalmában és formájában megújított gólyatábor. Ennek tartalmi és rendezvényszervezési részleteinek kidolgozása is a munkacsoport célja.

Gólyatábor-munkacsoport

A 2024 nyarán lezajlott BME-gólyatáborokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a munkacsoport minden hozzá érkező bejelentést kivizsgál. Az erre a célra létrehozott golyatabor@bme.hu email címre eddig félszáznál több hallgatói levél érkezett, melyek túlnyomó többsége pozitív vélemény. A negatív tapasztalatokról beszámoló levelek a szigorú szabályokra és a fegyelemre, az étel minőségére és mennyiségére panaszkodtak. A hosszú sorban állások, a hőség, valamint a folyamatos programok néhány résztvevő számára túlságosan megterhelőnek bizonyultak.

Gólyatábor-munkacsoport

A BME a Villamosmérnöki és Informatikai Kar gólyatáborával kapcsolatos hírek megjelenését követő napon munkacsoportot állított fel, az egyetemi vezetés, a hallgatói képviseletek, valamint pszichológus és rendezvényszervező szakértők részvételével. A testület azonnal vizsgálatot indított és megkezdte a munkát a mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályok kialakítására.

A Műegyetem augusztus 29-én kapta meg az oktatási jogok biztosának hivatalos értesítését arról, hogy vizsgálatot indított a Villamosmérnöki és Informatikai Kar gólyatáborával kapcsolatban megjelent hírekről. A BME a vizsgálat során mindenben együttműködik az oktatási jogok biztosának hivatalával. Az egyetem a honlapján folyamatosan tájékoztatást ad a munkacsoport tevékenységéről. A következő ülés a tervek szerint szeptember 16-án lesz.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság