Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Egy vegyészmérnök vette át az első EELISA-diplomamellékletet a BME-n

2024. 09. 09.
EELISA diplomamelléklet

Az európai egyetemi szövetség ezzel a dokumentummal ismeri el a közös oktatási programokban való részvételt.

Szombaton tartották a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar diplomaátadóját, ahol a legismertebb friss diplomás talán Garát-Gasparics Fanni volt, a magyar női jégkorongválogatott Kanadában játszó csapatkapitánya, a Műegyetem többszörös Jó tanuló, jó sportoló-díjazottja.

Az esemény azonban szolgált egy újdonsággal is: Szabó Kata Sára lett az első BME-s hallgató, aki átvette az EELISA európai egyetemi szövetség által kiállított diplomamellékletet. A melléklet az egységes európai mérnökképzést támogató mobilitási program hivatalos, a multikulturális szakmai kompetenciát elismerő okmánya.

Szabó Kata Sára EELISA diplomamelléklet

„A tíz európai műszaki egyetem által alapított EELISA működésében nagyon hangsúlyosak a közös oktatási programok, ezért fontos egy ilyen dokumentum” – mondta a bme.hu-nak Vígh László Gergely, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője.

A tagegyetemek az együttműködést három szinten ismerik el, ezek közül a második a diplomamelléklet, amely a közös oktatási programokban való részvételről szól – ez lehet Erasmus-mobilitás keretében eltöltött fél év egy partnerintézménynél vagy több rövidebb kurzus látogatása. A legmagasabb szint az EELISA-diplomát adó közös képzés (az első ilyen oklevél átadása a napokban várható Párizsban), a harmadik pedig a párnapos workshopokat dokumentáló ún. credential.

diplomaátadó

„Az EELISA fókuszterületei között ott van az európai mérnök újradefiniálása, a közösségek létrehozása és a fenntartható fejlődési célok követése, a melléklet pedig ennek a tevékenységnek az elismerése” – mondta Vígh László Gergely.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság