Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A BME új hallgatói Magyarország legversenyképesebb csapatához csatlakoztak

2024. 08. 30.
bme tanévnyitó

A felsőoktatásért is felelős miniszter jelenlétében Charaf Hassan rektor megnyitotta a Műegyetem 243. tanévét.

Az egyetem vezetői, oktatói és hallgatói, valamint prominens vendégek jelenlétében Charaf Hassan rektor pénteken ünnepélyes megnyitotta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 243. tanévét. A tanévnyitót éppen a Műegyetem megalapításának 242. évfordulóján tartották, első elődintézménye, az Institutum Geometricum alapító rendeletét ugyanis 1782. augusztus 30-án írta alá II. József magyar király.

Remote video URL

A tanévnyitó teljes közvetítése

A Műegyetem magyar nyelvű képzéseire nyáron felvételt nyerő 5 ezer új hallgatót négyszázan képviselték a K épület aulájában, a többiek az előadótermekben követhették a Mozsár Eszter rektori személyi titkár által moderált ünnepség közvetítését.

bme tanévnyitó

A Himnusz elhangzása után Charaf Hassan rektor elmondta megnyitó beszédét. „Azzal, hogy a BME-n kezdik meg tanulmányaikat, Magyarország legversenyképesebb csapatához csatlakoztak. Ennek a csapatnak a tagjai oktatóink, kutatóink, de tagjai azok a vállalatok is, amelyekkel együtt dolgozunk, és tagjai azok a nemzetközi partnerek, amelyekhez Erasmus-ösztöndíjjal ellátogathatnak” – mondta az újonnan felvettekhez szólva. „Számomra az egyetemi autonómia a függetlenségünket jelenti. A BME függetlensége nem egy szlogen, hanem a siker kulcsa. Az autonómia azt jelenti, hogy a sorsunkat a kezünkben tartjuk, magunk alakíthatjuk, folyamatos párbeszédben a fenntartóval” – jelentette ki.

bme tanévnyitó charaf hassan

A versenyképesség a sport és a tudomány területén is hívószó – tette hozzá a rektor, kiemelve: „Az egyetlen magyar egyetem vagyunk, amelynek egy éven belül új Nobel-díjasa és olimpiai bajnoka is lett: Krausz Ferenc fizikus és Nagy Dávid párbajtőrőző.” Charaf Hassan külön köszöntötte a rendezvényen jelen lévő Varga Ádámot, Tokió és Párizs olimpiai ezüstérmes kajakozóját, a BME TTK fizika szakos hallgatóját.

bme tanévnyitó varga ádám

Ezt követően Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. „Az egyetemek nem önmagukért vannak, hanem a gazdaságért, a társadalomért is, és ahhoz, hogy ezt a szerepet betölthessék, dinamikusnak kell lenniük, érezniük a küldetésüket és reagálniuk rá. Ehhez pedig bizalomra, együttműködésre, partnerségre van szükség. (…) A Műegyetem nemzeti kincs, amelybe a gazdaság jó része veti bizalmát, az országos műszaki-kutató közösség mellett élő kapcsolatai vannak a kis- és nagyvállalati szektorral. Évszázados múltja, identitást adó hagyományai vannak, ugyanakkor képes a megújulásra. Képes arra, hogy értékrendjét megtartva, arra alapozva, nagyobb fordulatszámra kapcsolva ténylegesen felvegye a versenyt a világ vezető egyetemeivel. De mindenekelőtt a magyar gazdaság motorjaként, a magyar kreativitás egyik legfőbb hírvivőjeként, a magyar innováció egyik zászlóshajójaként működjön. Az MIT mintájára itt, Budapesten a BIT legyen” – mondta egyebek mellett a miniszter.

bme tanévnyitó hankó balázs

A köszöntőket az elsőévesek ünnepélyes fogadalomtétele követte. A fogadalmat Krár András, a Gépészmérnöki Kar elsőéves hallgatója mondta el, közben valamennyi kart egy-egy diák képviselte az egyetem jogarát megérintve. A felsőbb évesek nevében Lévai Imre, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

bme tanévnyitó

Az évnyitón adta át Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából adományozott miniszteri szakmai díjakat. Mások mellett kitüntette Faigl Ferencet, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológia Tanszékének professor emeritusát, Szarka Andrást, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar dékánját, az Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszék egyetemi tanárát, Szeberényi Imrét, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszékének egyetemi docensét és Csiszár Csabát, a Közlekedésmérnöki és Járműipari Kar Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszékének egyetemi tanárát.

bme tanévnyitó szarka andrás

A rendezvényen a kormányzati és felsőoktatási vezetők mellett ott volt Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke és Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság