Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Új névvel ünnepelte alapításának 70. évfordulóját a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

2024. 09. 02.
BME MIT

A név 1954 óta már harmadszor változott, de a rövidítés ezúttal a régi maradt.

Az elmúlt évtizedek kiemelkedő sikereit és az elkövetkező évek új kutatási és innovációs irányait bemutatva ünnepelte alapításának 70. évfordulóját a BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéke. A tanszék fókuszterületeinek fejlődésére reagálva a június 18-ai eseményen bejelentették a tanszék nevének megváltoztatását: a MIT rövidítését megtartva, de 

mostantól Mesterséges Intelligencia és Rendszertervezés Tanszék néven folytatja az oktató-kutató munkát.

A BME VIK MIT tanszékét 1954-ben alapították Műszer és Finommechanikai Tanszék néven. Az következő időszakban a sikeres magyar műszeripar egyik fontos háttérintézményévé vált, majd 1954-ben a nevét Műszer- és Méréstechnika Tanszékre (MMT) változtatták. Az informatika robbanásszerű fejlődésére reagálva a tanszék 1997-ben felvette a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék nevet és az azóta is ismert MIT rövidítését. A jubileumi ünnepségen a k+f kompetenciák fejlődésére reagálva változtatták meg ismét a nevet.

BME VIK MIT tanszék

A Mesterséges Intelligencia és Rendszertervezés Tanszék munkatársai

A rendezvény első előadásában Prof. Pataricza András felidézte az elmúlt hét évtized fontos sikereit. A tanszék kezdetben az erősáramú ipar precíziós műszereinek fejlesztésével, majd az automatikus kiegyenlítésű mérőhidak és mérőrendszerek, végül az orvostechnikai ipar intelligens mérőműszereinek fejlesztésével szerzett magának hazai és nemzetközi elismerést.

A tanszék élen járt az úttörő digitális technikák bevezetésében. Kiemelkedő k+f tevékenységeit az ipari igények motiválták, és a tanszék munkatársainak több innovatív újításából lett spin-off cégek által a nemzetközi piacon értékesített termék. Egy ilyen kiemelkedő fejlesztés volt az MMT rendszer, amely a korát megelőzve, egy intelligens műszertermékcsaládban kapcsolta össze a méréstechnikát és a számítástechnikát. A tanszéken már a ’80-as évek végén megjelentek olyan úttörő mesterségesintelligencia-fejlesztések és -alkalmazások, mint a Dunai Vasmű ipari folyamatainak ellenőrzése, valós idejű tanácsadó rendszerek vagy intelligens EEG orvosi mérőműszer.

BME VIK MIT tanszék Pataricza András

Prof. Pataricza András ismerteti az elmúlt hét évtized kiemelkedő sikereit

A ’90-es években Prof. Péceli Gábor tanszékvezető irányításával erősödött a kutatási tevékenység nemzetközi beágyazottsága. A tanszék munkatársai bekapcsolódtak több EU-s kutatási projektbe, belga, német, olasz partnerekkel együtt dolgozva. Ekkor erősödtek meg a beágyazott és hibatűrő rendszerek tervezéséhez, valamint a digitális jelfeldolgozáshoz kapcsolódó kompetenciák. Alkalmazási területként megjelentek az akusztikai, valamint az autó- és vasútipari rendszerek. Prof. Jobbágy Ákos vezetésével a tanszék fontos szerepet vállalt az egészségügyi mérnökképzésben, és az orvosi mérő- és döntéstámogató rendszerek területe is az erőssége maradt. A Horváth Gábor vezetésével kidolgozott, a digitális tomoszintézis elvén működő radiológiai képalkotó eszköz 2016-ban BME Innovációs Díjat nyert.

Előadása zárásaként Pataricza András a MIT tanszék 

erősségeként a mély tudás, az innovatív algoritmusok, a rendszerben dolgozás és a hasznosítás kombinációját nevezte meg,

 amelyet a tanszék munkatársai az egyes korszakokban mindig egy-egy új irány felvirágoztatására tudtak fordítani.

A tanszék munkáját 1995 óta a Schnell László Műszer és Méréstechnika Alapítvány is támogatja, melynek munkáját a kuratórium jelenlegi elnöke, Kerese István mutatta be. Az alapítványt öt tanszéki munkatárs magán-hozzájárulásával alapította, az azóta eltelt majd' három évtizedben a tanszék baráti körének tagjai és számos cég támogatta. Az alapítvány kiemelt támogatója Josef Heim volt, aki digitális adatrögzítőket gyártó cégével sikeresen együttműködött a tanszékkel. Váratlan halála után az alapítványt felesége, Else Heim is többször támogatta, így az alapítvány több ösztöndíjat, köztük a Josef Heim Orvostechnikai Tervezői és Alkotói Ösztöndíjat is rendszeresen meg tudja hirdetni.

BME VIK MIT tanszék

Az új tanszéknév bemutatása

A tanszék aktuális oktatási és kutatási irányait a jelenlegi tanszékvezető, Prof. Dabóczi Tamás mutatta be. A tanszék jelenleg a villamosmérnöki, mérnökinformatikusi és egészségügyi mérnöki képzésben egyaránt részt vesz: számos alaptárgy, specializáció és doktori tárgy gazdája a mesterséges intelligencia, a méréstechnika és jelfeldolgozás, a beágyazott és kritikus rendszerek, valamint a rendszertervezés területén. A kutatási kompetenciák fejlődésének és aktuális súlypontjainak bemutatása után Dabóczi Tamás leleplezte az új tanszéknevet, amit nagy taps kísért a hallgatóság soraiból.

Az esemény második felében a Mesterséges Intelligencia, Jelfeldolgozás, Kritikus Rendszerek és Beágyazott Rendszerek kutatócsoportok vezetői ismertették az elmúlt évek friss kutatási és innovációs eredményeit. A rendezvényt állófogadás zárta, ahol a tanszék jelenlegi és volt munkatársai, hallgatói és partnerei elevenítették fel az elmúlt évtizedek kedves emlékeit.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság