Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A BME mindenben együttműködik az oktatási jogok biztosának vizsgálatával

2024. 08. 29.
BME

Az egyetem közben vizsgálati és cselekvési tervet készített a gólyatábor megújítására, és a téma külső szakértőivel is felvette a kapcsolatot.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) megkapta az oktatási jogok biztosának hivatalos értesítését arról, hogy vizsgálatot indított a Villamosmérnöki és Informatikai Kar gólyatáborában történtekről. Aáry-Tamás Lajos levelében azt is kérte, hogy a tábor résztvevői kapjanak tájékoztatást arról: esetleges panaszukkal a biztos hivatalához fordulhatnak.

A BME a vizsgálat során mindenben együttműködik az oktatási jogok biztosának hivatalával. Emellett még az értesítés megérkezése előtt, augusztus 27-én ülésezett a gólyatáborok felülvizsgálatára létrehozott műegyetemi munkacsoport. Elkészült a vizsgálati és a cselekvési terv, amelyek alapján a BME feltárja az idei események történéseit és előkészíti a 2025-ös, megújult programot.

BME munkacsoport

„Megdöbbenéssel és sajnálattal értesültünk a sajtóban megjelent gólyatábori híradásokról. A BME eddig is elítélt és elfogadhatatlannak tartott mindenféle bántalmazó, méltóságot sértő viselkedést és intézkedést” – hangsúlyozta Bihari Péter, a Műegyetem oktatási rektorhelyettese, a 2024-es gólyatáborokban történteket vizsgáló bizottság vezetője a munkacsoport legutóbbi ülésén.

BME munkacsoport

„A sajtóban az elmúlt napokban számos korábbi, akár évtizedekkel  ezelőtti gólyatáborról jelentek meg híradások – a táborok jelenlegi, szigorúbb szabályainak bevezetését éppen ezek az esetek indokolták.

A szabályozás ismételten megújításra szorul, annak érdekében, hogy a hallgatók első egyetemi élménye támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat” 

- mondta Bihari Péter.

A jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort az intézmény. A rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy valóban egy teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen vehessenek részt a diákok. A BME munkacsoportja minden hozzá beérkező bejelentést kivizsgál. Ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyitott az egyetem, amelyre eddig félszáznál több - szinte kivétel nélkül pozitív - hallgatói levél érkezett. Az intézmény a téma külső szakértőivel is felvette a kapcsolatot.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság