Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

„A BME számomra nem munkahely, hanem életforma”

2024. 08. 02.
Rektor

Az intézményen belüli együttműködésről, az ipari kapcsolatokról és oktatási fejlesztési tervekről részletesen beszélt a BME rektora.

Háromrészes interjú jelent meg Charaf Hassannal, a BME közelmúltban hivatalba lépett új rektorával az ITBUSINESS magazinban, a hazai informatikai piac meghatározó kiadványának online portálján.

„A cél az, hogy a BME szárnyaljon”

A megújulást tűzte zászlójára a Műegyetem újonnan megválasztott rektora, aki hisz abban, „hogy az egyetemi közösség nagy része partner lesz ebben.”

Azinterjú első részében az egyetemi modellváltás dilemmáiról, az intézményen belüli (vezetői) együttműködésről osztotta meg elképzeléseit Charaf Hassan, aki átfogó céljai mellett a BME-hez fűződő viszonyáról is beszélt.

„Egy dologra akarok fókuszálni: építeni az egyetemet, forrásokat hozni, újabb kapukat nyitni a kollégáknak és fejleszteni az ipari kapcsolatokat. A BME szerintem nemzeti kincs, és azon vagyok, hogy ez a kincs minél szélesebb körben elérhető legyen az ország és a gazdaság számára. Nekem a BME nem munkahely, hanem életforma.”

Az első interjú teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható.

Charaf Hassan

„A felsőoktatás és az ipar, a piac szorosabb együttműködésére, és e viszony tisztázására van szükség”

A második interjúban a BME rektora kifejtette, hogy a Műegyetemnek, mint széles szakmai spektrumon meghatározó tudással rendelkező intézménynek, egyfajta felsőoktatási rendszerintegrátorrá kell előlépnie.

Úgy véli, szükség van egy önálló, a BME 100 százalékos tulajdonában álló vagyonkezelő cégre, amely felelős az ipari programok működtetéséért, egyetemi spin-offok felügyeletéért, transzparensen működik, és a Szenátusnak tartozik beszámolni. Emellett tisztázni szükséges az ipari kapcsolatok és együttműködések rendszerét, és erősíteni az egyetem körüli innovációs ökoszisztémát.

A második interjú teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható.

Kép
Charaf Hassan, Schopp Attila

Schopp Attila (ITBUSINESS) és Charaf Hassan (rektor, BME)

„Szolgáltató iparágként tekintek a felsőoktatásra”

Az interjúsorozat záró részében az egyetemi oktatási formák és az új generáció kapcsolatáról osztja meg véleményét a BME rektora. Valamennyi képzési szint megújításának szükségességét vetíti elő: az alapképzéseknél új módszerek, technológiák alkalmazásában látja a megoldást, a mester- és doktori képzéseknél a munkalehetőségekkel szükséges harmonizálni az oktatást, emellett nagy lehetőséget lát a mikrotanúsítványok rendszerének meghonosításában is. 

„Egyfajta szolgáltató iparágként tekintek a felsőoktatásra, és ha szolgáltatásról van szó, akkor a kínálatot mindenképpen a kereslethez kell igazítani.” Charaf Hassan célja, hogy „sikeres mérnökök kerüljenek ki az egyetem falai közül”, ehhez pedig „az egyirányú ismeretátadásra fókuszáló módszertan helyett a ’felfedező-felfedeztető’ menedzselt ismeretszerzésre kell a hangsúlyt helyezni, és mindig figyelembe kell venni a kor szellemiségét”.

 

A harmadik interjú teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható.

 

Képek forrása: IT Business

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság