Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Felvételi jogorvoslat: zajlik az adatfeldolgozás, türelmet kér az OH

2024. 07. 29.
Oktatási Hivatal

A BME is több hibajelzést kapott, mint korábban, hamarosan kiderül, közülük mennyi megalapozott.

„Péntekig több felvételi jogorvoslati kérelem érkezett be a BME-hez, mint az elmúlt években, és a számuk vélhetően még növekedni fog” – erősítette meg a bme.hu kérdésére Pál Erika, a Műegyetem Központi Tanulmányi Hivatalának igazgatója.

A sajtóból tudni, hogy a legtöbb hazai felsőoktatási intézményre igaz: az idei, új felvételi eljárásban a korábbiaknál többen érzik úgy, hogy nem annyi pontot kaptak, amennyi jár nekik. Ez persze még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban több felvételizőnek számolta el a pontjait a rendszer.

Mennyi? 35

Pál Erika arról tájékoztatott, hogy eddig 35 körüli kérelem érkezett be, a feldolgozásuk és az intézményi jogorvoslati hibajelzés megkezdődött. „Gyűjtjük az adatokat, ahol jogos a kérelem, ott ezt a részletek pontos bemutatásával jelezzük az Oktatási Hivatalnak és kérjük a megfelelő jogcímre való módosítást. Ezután minderről értesítjük a jelentkezőt” – tette hozzá Pál Erika.

Utóbbi mozzanat különösen fontos, az OH ugyanis körlevelében azt kérte az egyetemektől, hogy javasolják a jelentkezőknek:

mivel a jogorvoslati folyamat elindult, a módosító döntés meghozataláig tekintsenek el a keresetlevél benyújtásától.

„Ha hibajelzést nyújtanak be, kérjük, értesítsék az érintett jelentkezőt erről azzal a javaslattal, hogy a módosító döntés meghozataláig tekintsen el keresetlevél benyújtásától, hiszen így a módosító határozat meghozatalával elkerülhetővé válik egy hosszadalmas közigazgatási peres eljárás megindulása” – írja az OH.

Az új rendszerben megnőtt a felsőoktatási intézmények szerepe a felvételi eljárásban és a felvételizők adatainak feldolgozásában. Az előző években is alkalmazott korrekciós mechanizmusok idén is rendelkezésre állnak az olyan hibák korrigálására, ha egy felvételiző pontszámát nem megfelelő módon számítják ki.

15 napos határidő

A Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint (Nftv. 41/E. § 5. bekezdés) „A felsőoktatási információs rendszer működéséért felelős szerv a besorolási döntés közlését követő tizenötödik napig a besorolási döntését módosítja, ha észlelése vagy a felsőoktatási intézmény jelzése alapján eljárási vagy olyan számítási hiba jut tudomására, amely kihat a döntés érdemére." Ez az ellenőrzés van jelenleg folyamatban az érintett esetekben.

Ha valaki úgy látja, rosszul számolták ki a pontjait, a jogszabály szerint 15 napja van fellebbezni a besorolási határozat kézhezvételétől. A hibajelzéseket az info@oh.gov.hu vagy a felveteli.eljaras@oh.gov.hu címre lehet megírni. A BME a felveteli@bme.hu címen várja az észrevételeket.

Az OH nemrég közzétett egy tájékoztatót a jogorvoslattal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről, érdemes elolvasni.