Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Három BME-s érem az Európai Egyetemi Játékokon

2024. 07. 29.
Bailey Kelen

Mindenből egyet. A dobogósokkal beszélgettünk.

Bár már megy az olimpia, ahol még BME-s sportolónak is szurkolhatunk, arról se feledkezzünk el, hogy a minap értek véget az ezúttal éppen Magyarországon rendezett Európai Egyetemi Játékok. A Műegyetem sportolói 1 aranyat, 1 ezüstöt és 1 bronzot szereztek, ezzel 

a BME az éremtáblázaton - majdnem 200 intézmény közül - a 29. lett, 

a 18 részt vevő magyar egyetem között pedig a 6. legjobb.

Aranyat a tekvandós Bailey Kelen nyert nehézsúlyban (+87 kg), ezüstöt a Kovács Judit és Majoros Rózsa alkotta női sakkcsapat a villámtornán (blitz), bronzot pedig a kick-boxos Bondár Dávid a point fighting szabályrendszer 84 kg-os súlycsoportjában. A női sakkozók emellett a rapidtornán az 5. helyen végeztek, és szintén 5. lett a férfivízilabda-csapat. Az érmeseket kérdeztük.

„Nagyjából olyan volt a verseny, mint amire számítottam, elég magabiztosan hoztam a meccseimet, elégedett vagyok a teljesítményemmel” – mondta a bme.hu-nak Bailey Kelen. Hozzátette, az ellenfelei közül senkit sem ismert a világversenyekről, a legtöbb problémát az a horvát versenyző, Daniel Barum okozta neki, akivel a negyeddöntőben küzdött, de végül ellene is összejött a k. o. a 2. menetben.

Bailey Kelen

„Ő volt egyébként az 1. kiemelt, én azért voltam hátrébb sorolva, mert nehézsúlyban nincsenek világranglistapontjaim. Eredetileg egy súlycsoporttal lejjebb indultam volna, azért neveztem át a +87 kilóba az utolsó pillanatban, mert a későbbiekben itt szeretnék versenyezni” – magyarázta a gépész szakon tanuló Kelen.

A Miskolcon töltött három napról azt mondta, jól érezte magát, profi volt a szervezés, és nem csak tekvandós szempontból: sok volt a hivataloson kívüli program, pezsgett a közösségi élet. „Nekem most egy hónap pihenő jön, a klubtársam, Józsa Levente viszont ott lesz az olimpián, neki szurkolok majd. Szeptemberben pedig kezdődik a szezon, már a 2028-as olimpia lebeg a szemem előtt” – tette hozzá. Az egyetemen 7., utolsó féléve következik, szakdolgozatot ír: „Szeretném annál a cégnél írni, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöm, a napelemekkel foglalkozó Planergynél.”

Sakkolimpikonok ellen

„A rapidversenyen nem ment annyira a játék, bár az ötödik hely is szép eredmény. Nagyon erős csapatok voltak a mezőnyben, akadt pár sakkolimpikon is, például a litvánoknál, de a Testnevelési Egyetem csapatának tagjai is ott lesznek szeptemberben a budapesti olimpián” – így a női sakkcsapat egyik oszlopa, a Közlekedésmérnöki Karon a 2. éve előtt álló Majoros Rózsa.

A saját bevallása szerint óvodás kora óta sakkozó Rózsa úgy emlékszik, a blitzet sem kezdték igazán jól, „aztán egy huszáros hajrával meglett az ezüstérem, szóval nagyszerű élmény volt”. Kérdésünkre azt mondta, Juditnak és neki is „az egyetem az első”, de aktívan sakkoznak mindketten, a zalaegerszegi Csuti SK-ban, illetve a Honvéd Auróra SE-ben: hétvégente csapatbajnoki mérkőzésekre járnak, és közben a MEFOB-on is játszanak.

Majoros Rózsa, Kovács Judit

A magyar páros a bal oldalon

A Villamosmérnöki Karon az 5. félévére készülő Bondár Dávid azt mondta, meglepően színvonalas volt a lebonyolítás, kimondottan jó bírókkal. „A döntőbe jutás most nem jött össze, de a verseny hangulata nagyon jó volt. A novemberi felnőtt Eb-t kihagyom, nem érzem magam eléggé felkészültnek, de jövőre jöhet az új szezon” – jelentette ki.

Bondár Dávid

Bondár Dávid a jobb szélen

gp