Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Legendák egymás ellen: Gripen vs BME-versenyautó

2024. 07. 24.
BME Motorsport Gripen

Vadászgép és a BME motorsport autójának találkozása a kecskeméti repülőtéren.

Egy Gripen vadászgép ellen gyorsult a BME Motorsport formula-versenyautója a kecskeméti légibázis kifutópályáján - derül ki a csapatnak nemrég készített, a versenyszezon elé időzített videójából.

A BME Motorsport csapatát 80 mérnök-, közgazdász-, matematikus-, valamint gazdaságtudományi szakos hallgató alkotja, az általuk tervezett és épített autóval a Formula Student sorozatban versenyeznek. Ezúttal azonban a vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár egyik gépe volt az ellenfél:

Remote video URL

"Június végén voltunk az autóval a kecskeméti légibázison. Mint sejthető, alapos egyeztetés előzte meg a videó készítését, a Gripen pilótájával is töviről hegyire átvettük, hogy mi fog történni, és így szerencsére minden simán ment. Akár még folytatása is lehet ennek az együttműködésnek" - mondta a bme.hu-nak Barna Martin, a csapat marketingcsoportjának vezetője.

BME Motorsport

Az autó kompozit elemeit, a vázát, az earodimanikai elemeit teljes egészében a műegyetemi csapat tagjai tervezték és gyártották. Mindössze 209 kilót nyom, így a dinamikus mozgatásához elegendő egy 72 lőerős motor is. Az erőforrás eredetileg egy Suzuki GSXR 600-as motorkerékpárból származik, de a BME-s mérnökhallgatók saját fejlesztésű dugattyúkkal építették be. Az autót a Zalazone-on, illetve gokartpályákon, például a Palóc Ringen szokták tesztelni - mondta Barna Martin.

BME Motorsport

A BME Motorsport most éppen a szezon első versenyén, az ausztriai Red Bull Ringen köröz, a csapat Facebook-oldalán lehet követni az eseményeket.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság