Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Első osztályúnak ígérkezik a színvonal az Európai Egyetemi Játékok vízilabdatornáján

2024. 07. 19.
vízilabda bme

Az BME friss MEFOB-bajnok csapatában és az ellenfeleknél is akadnak élvonalbeli játékosok.

Pénteken kezdődnek az Európai Egyetemi Játékokon a vízilabda küzdelmei. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) által 2012 óta, kétévente megrendezett sportesemény most először jött Magyarországra – korábban Spanyolországban, Hollandiában, Horvátországban, Portugáliában és Lengyelországban gyűlt össze több ezer sportoló egyetemista. A Műegyetem több hallgatója is ott van a mezőnyben, korábban írtunk már a karatés Fábián Csengéről és a tekvandós Bailey Kelenről, most pedig a vízipólósokat mutatjuk be.

A BME vízilabdacsapata a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságban (MEFOB) játszik, melyet a tavalyi harmadik hely után idén meg is nyert. „Sőt, az idén először megrendezett Universitas Strandvízilabda Ligában is elsők lettünk” – mondta a bme.hu érdeklődésére a VIK-en tanuló Víg Levente. Idekívánkozik az is, hogy a magyar vízilabda-bajnokság második vonalában, az OB I/B-ben a 2023-24-es szezonban második helyen végzett a VIWA OSC, amelyben többen ott vannak a BME-s csapatból.

víziéabda bme

A társaság gyakorlatilag minden tagjának van legalább utánpótlásszintű vízilabdás múltja, de a legtöbben az OB I/B-ben is aktívan játszanak évközben, például az említett VIWA OSC vagy a Fehérvári VSK színeiben. Az EEJ-n pedig még erősebbek lesznek, csatlakozik ugyanis Batizi Benedek és Mizsei Márton, akik a felnőtt első osztályú Vasas játékosai.

Kérdésünkre, hogy a tagok egyéb elfoglaltágaik mellett – különös tekintettel az egyetemi tanulmányokra – mennyi időt tudnak szánni a csapatra, Víg Levente azt mondta, szezonban heti 2-3 alkalommal gyakorolnak együtt. Emellett persze a többség a klubjánál edz akár heti 4-5-ször másfél-két órát. Beadandók, zh-k, vizsgák miatt ez az idő csökkenhet, de „próbálunk minél több időt szánni rá a legjobb eredmény érdekében”.

„Amíg fizikailag bírjuk és az időnk engedi, egyetemi és klubszinten is szeretnénk minél tovább űzni ezt a sportot, attól függetlenül, hogy nem hivatásként tekintünk rá” 

– tette hozzá.

Arról, hogy mi céljuk a játékokon, a külföldi ellenfelek játékereje ismeretének hiányában óvatosan úgy fogalmazott, a 4 közé jutással már elégedettek lehetnének, de ha minden jól alakul, a döntőbe jutás is meglehet.

A 8 csapatos mezőnyben egyébként összesen öt magyar csapat indul, ott van még a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, a külföldről pedig a spliti és a rijekai, tovább a török Özyegin Egyetem. Víg Levente szerint a MEFOB színvonalából kiindulva kemény tornának néznek elébe, a hazai riválisok közül a legerősebbnek a BGE tűnik, mivel „nekik szinte a teljes soruk OB I-es”, de a Corvinusnál is vannak élvonalbeli vízilabdázók.

vízilabda bme

A BME a Debreceni Egyetem ellen játssza az első mérkőzését az EEJ-n. A keret: Mizsei Márton, Terenyei Edmond, Kubicza Ádám, Farkas Bence, Turán András, Mészáros Bence, Fazekas Donát, Batizi Benedek, Almási Patrick Roland, Békési Bulcsú, Práczky Balázs, Víg Levente, Nagy Róbert. A meccseket itt lehet követni, streamen is.

gp