Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Bihari Péter: A piac megfizeti a BME-s többlettudást

2024. 07. 18.
Bihari Péter

Az Inforádiónak nyilatkozott a rektorhelyettes.

"Keresettek a BME-n végzettek, nagyon gyorsan el tudnak helyezkedni, mondhatjuk azt, hogy már lábon elkelnek, hiszen a mesterszakjainkat végző hallgatók több mint 80 százaléka már dolgozik a képzése mellett" - mondta Bihari Péter, a Műegyetem oktatási rektorhelyettese az Inforádiónak adott interjújában.

Bihari Péter kiemelte, hogy míg az alap- és a mesterszakos jövedelmek közötti különbség a végzés után fél-egy évvel még csak 50 és 100 ezer forint között mozog, később több mint 200 ezer forintra is nőhet ez a jövedelmi olló, tehát "megfizeti az ipar a többlettudást", illetve azt az oktatási minőséget, amit a BME nyújt.

"A BME szakjainak jelentős része az országos átlagjövedelmekhez képest jelentősen jobban teljesít - itt az átlagjövedelmet az ugyanazon szakon végzettek körében kell érteni"

- magyarázta a rektorhelyettes.

Hozzátette, a Műegyetem profilja nagyon széles, és bár természetesen meghatározó a műszaki képzési terület, mellette hangsúlyosan jelen van az informatikai, a gazdaságtudományi, a természettudományi és - kisebb mértékben ugyan, de - a társadalomtudományi és a bölcsészettudományi terület is. "Ezek a műszaki képzéstől távolabb álló képzési területek is nagyon jól teljesítenek a munkaerő-piaci felmérés szerint. Különösen a master of business administration, vagyis közkeletű nevén az MBA szak, eredményez nagyon jó jövedelmi pozíciókat" - mondta.

Jön a vonalhúzás

A még a július 16-ai sorrend-módosítási időszak előtt felvett interjúban az is szóba került, hogy hamarosan elérkezik a vonalhúzás, azaz a felvételi ponthatárok meghúzásának napja. Bihar Péter elmondta, hogy a BME előzetesen kikötötte, a megújult felvételi rendszerben 320 pont alatt nem lehet felvenni senkit, és "azt látjuk, hogy a jelentkezőink döntő mértékben bőven a 320 pont felett vannak, a többség 350 és 420 pont között."

Bihari Péterrel készült interjú itt hallgatható meg.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság