Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Önkéntes Területvédelmi Tartalékos-kiképzés a Műegyetem és a Honvédelmi Minisztérium együttműködésében

2024. 07. 17.
önkéntes területvédelmi tartalékos kiképzés

Egyenruhások feltűnése várható az ST épületben és környékén.

A Műegyetem és a Vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred együttműködésében Önkéntes Területvédelmi Tartalékos katonai alapkiképzést tartanak az ST épületben augusztus 5. és 9. között, ezért ebben az időszakban egyenruhás hallgatókkal találkozhatunk a kampuszon.

A Műegyetemen már évtizedekkel ezelőtt volt hadmérnökképzés, és az intézmény oktatási profilja azóta tovább bővült. Józsa János, az egyetem korábbi rektora a Honvédelmi Minisztériummal 2020-ban megkötött együttműködési szerződés aláírásakor azt mondta, 

„egyetemünk a nemzet hadseregének mérnöktudományi háttérintézményeként tevékenykedik mind a kutatás-fejlesztés, mind az oktatás területén.”

Idén március 21-én írták alá az újabb együttműködési megállapodást. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára Babits Mihályt idézte: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe”, majd így folytatta: „A béke törékeny, és hazánk biztonságának megőrzéséért folyamatosan tennünk kell. Magyarország békéjét és biztonságát csak úgy garantálhatjuk, ha megerősítjük az ország védelmi képességeit. A magyar kormány nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy egy eszközeiben modern, elszánt és erős haderőt építsünk.”

A műegyetemi hallgatók május elején jelentkezhettek a vizsgaidőszak utáni önkéntes katonai alapkiképzésre. Az 1. Területvédelmi Ezred frissen toborzott ÖTT (Önkéntes Területvédelmi Tartalékos) állománya az öthetes alapkiképzést Gödöllőn végzi el, a mérnöki területet érintő kiegészítő, egyhetes szakirányú képzést az St épület tantermeiben tartják – tudtuk meg Göntér Ábel ÖTT-hadnagytól.

Pilotprogram

„Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálati forma azoknak előnyös, akiknek civil munkájuk van, esetleg tanulnak, de nyitottak az új kihívásokra, a haza szolgálatára és egy, a hétköznapok időrendjébe illeszthető szolgálati formát keresnek. Az elmúlt időben sok téren előnyére változott a honvédség, a szüleinktől hallott történetekkel ellentétben most már a tudásátadás, illetve hasznos képességek megszerzése a cél, ami a jelenlegi védelmi politikával és haderőfejlesztéssel kéz a kézben jár. Az ÖT-állományt alkotók jellemzően hazaszeretetből és érdeklődésből csatlakoznak a honvédséghez. Fontos kiemelni, hogy az ÖTT-katonákat csak országhatáron belül lehet vezényelni, ők tulajdonképpen a hivatásos haderő kiegészítő csoportjának tekinthetők. Az egyetemen jelenleg folyó alapkiképzés és mérnöki gyakorlat egy pilotprogram, ilyenre még nem volt még példa az országban. Ennek legfőbb célja, hogy a Magyar Honvédségben a BME-n képzett mérnökök szakmai tudása is megjelenjen, a programban részt vevők pedig olyan ismeretekkel bővüljenek, amelyeket má, például ipari szereplőknél nem feltétlenül lehet elsajátítani” – fejtette ki Göntér Ábel.

További információk a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar honlapján olvashatók.