Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Trentóból jön haza az Európai Egyetemi Játékokra a BME válogatott karatékája

2024. 07. 12.
Fábián Csenge

Fábián Csenge érmet szeretne nyerni a miskolci versenyen.

Július 12-én, pénteken hivatalosan is megkezdődnek az Európai Egyetemi Játékok Miskolcon és Debrecenben. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) által 2012 óta, kétévente megrendezett sportesemény most először jön Magyarországra – korábban Spanyolországban, Hollandiában, Horvátországban, Portugáliában és Lengyelországban gyűlt össze több ezer sportoló egyetemista. A mezőnyben ott lesz a Műegyetem több hallgatója is, a tervek szerint a következő napokban megszólaltatjuk őket. Elsőként a karatés Fábián Csengét, akivel még a verseny előtt beszélgettünk.

Fábián Csenge

Mérnök-informatikusnak tanul a BME-n, egyébként pedig a magyar válogatott tagja a karate formagyakorlat ágában. Tavaly már részt vett a hazai rendezésű világbajnokságon, májusban pedig felnőtt egyéni magyar bajnok lett (csapatban már korábban is volt országos bajnok). A katának nevezett formagyakorlat lényege, hogy egy előre meghatározott, nagyjából 100 katából álló listáról választva kell bemutatni minden körben egyet, amelyet a bírók pontoznak a technikai kivitelezés, a gyorsaság, az erő, az egyensúly és az előadás alapján. Pár világverseny kivételével általában egyenes kieséses rendszerben bonyolítják le a viadalokat, az EEJ-n is így lesz.

Olaszországban készült fel

Csenge az utóbbi fél évben különleges helyzetben volt, ugyanis a Trentói Egyetemen van Erasmuson, így egy új környezethez kellett alkalmazkodnia. „Trentóban csatlakoztam a helyi karateklubhoz, hozzájuk járok edzésekre. Igaz, ők inkább a küzdelemre (kumite) szakosodtak, viszont a klub egy korábbi kata-versenyzője, Francesca Reale nagyon sokat segít nekem. Ő jelenleg Velence közelében él, viszont gyakran haza szokott jönni, és olyankor tart nekem edzéseket, illetve mutatott egy edzőtermet is, ahol el tudtam végezni az erőnléti edzéseimet” – mondta a bme.hu érdeklődésére.

Francesca Reale nemrég vonult vissza, korábban volt olasz bajnok, és csapatban korosztályos Európa-bajnok, Csenge tehát kimondottan jó kezekbe került. Olaszországban egyébként kifejezetten erős a kata szakág, ez szempont volt, amikor kiválasztotta, hogy hova megy Erasmusra. Ám Olaszországon belül csak két lehetőség közül választhatott, és egyik városból sem ismert korábban karatésokat. „Végül minden szerencsésen alakult, örülök, hogy Trentóba jöttem. Közben a saját edzőmmel is él a kapcsolat, 

a heti öt-hat karateedzésemből három-négyet ő tart, videóhívás segítségével, 

a többi edzésemre pedig elküldi az edzéstervet” – tette hozzá.

Szerencsére erre a félévre már kevesebb tárgya maradt, így sikerült jól összeegyeztetnie a tanulást és a sportot. „Korábban akadtak könnyebb és nehezebb félévek, de mindig megoldható volt. A hiányzások néha okoztak problémát, de segítőkészek voltak a tanáraim. Jó időbeosztással meg lehet csinálni, az edzések kiszámíthatók, inkább a versenyek szoktak nehézséget okozni. Egy Eb vagy vb miatt legalább egy hetet hiányzom, és így sokszor zh-kat is ki kell hagynom.”

Csenge az európai játékokon nagyon szeretne érmet nyerni, bár az ellenfelekről egyelőre nem tud semmit, csak annyit tapasztalt korábban, hogy elég változó erősségű volt a mezőny. „Az biztos, hogy van átfedés a nagy nemzetközi versenyek mezőnyével, tehát nem lesz könnyű” – mondta a hazautazás előtti utolsó trentói vizsgájára készülve.

Noha úgy látja, a sportág nagy lökést kapott a tokiói olimpiai szerepléssel, sok országban nagyon népszerű, és egyre többen űzik profi szinten, a jövőjét természetesen nem csak a karatéban képzeli el. „Megélni szerintem inkább a mérnök-informatikus szakmámból fogok. Az Erasmus-program előtt 2 és fél évig már dolgoztam szoftverfejlesztőként, még a Bsc szakmai gyakorlatából kinőve, és ugyanahhoz a céghez szeretnék visszamenni szeptembertől. De egyelőre nem negyven órában, hogy folytathassam a sportot” – jelentette ki.

gp