Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Bihari Péter: Pár év alatt duplájára nő a BME-n végzettek fizetése

2024. 07. 11.
Bihari Péter

Pedig már a kezdő fizetésük is elég jó. Az Indexnek nyilatkozott a BME oktatási rektorhelyettese.

BME-s oklevéllel már a pályakezdők is átlagon felül kereshetnek, Magyarországon is – mondta Bihari Péter, a Műegyetem oktatási rektorhelyettese az Indexnek.

Bihari Péter idézte a diplomás pályakövetési statisztikákat, melyek szerint az 50-80 százalékban mesterképzésen továbbtanuló BME-hallgatók a diploma megszerzése után mérnökként 600-700 ezer, informatikusként 700-800 ezer, gazdasági képzettséggel szintén 700-800 ezer forint havi bruttó bérrel tudnak elhelyezkedni.

Hat év alatt pedig csaknem megduplázzák a fizetésüket a volt műegyetemi hallgatók.

A rektorhelyettes szerint a képzés színvonalát az oktatók kvalitása mellett az is meghatározza, hogy az egyetem lépést tart a szakterületi trendekkel, gazdasági folyamatokkal. Példaként említette az új orvosi fizikai mesterképzést - amelynek elvégzői a képalkotó vizsgálatok technikai hátterét működtető szakemberek lehetnek, fizikus, illetve mérnöki alapszakos háttérrel -, valamint a szintén nemrég indított űrmérnöki szakot.

Külföldi lehetőségek

Bihari Péter kiemelte, hogy az egyetem megduplázta az eddigi 400 fős Erasmus-kvótáját, melynek keretében a diákok több mint 100 európai intézményben tanulhatnak, köztük olyanokban, mint a világ 100 legjobb egyeteme között számon tartott Karlsruhei Technológiai Intézet vagy a Dán Műszaki Egyetem. És mivel a Műegyetem tagja az EELISA szövetségnek, 9 másik vezető európai műszaki egyetem képzéseire is áthallgathatnak a tanulmányaik során.

Idén a 120 900 felvételiző közel 10 százaléka, 11 670 jelentkezett a Műegyetemre, közülük első helyen 5754-en jelölték meg az intézményt. (Ez a szám azonban akár még nőhet is, a sorrendmódosításra meghosszabbított határidővel, július 16-ig van lehetőség.) A három legnépszerűbb szak a mérnökinformatikus, a gazdaságinformatikus és az üzemmérnök-informatikus.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság