Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A NASA kutatói tartanak nyári egyetemet a BME-n

2024. 06. 20.
NASA

A számos tudományágnak fontos műholdas talajnedvességi mérés lesz a rendezvény fő témája.

Július 15. és 17. között az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) szakemberei érkeznek a Műegyetemre, Kugler Zsófia, az Építőmérnöki Kar Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpontjának igazgatója, volt Fulbright- és Rosztoczy-ösztöndíjas kutató meghívására.

A 2024 International Soil Moisture School – Europe nevű rendezvényen tizenkét magas rangú tudományos és mérnökszakember 3 napon át tart előadásokat, számítógépes gyakorlatot és terepi mérést 10 országból érkező, doktoranduszokból és fiatal kutatókból álló hallgatóságnak. Olyan intézményekből érkeznek, mint az amerikai University of Massachusetts, Michigan State University és University of Georgia, a barcelonai Universitat Politècnica de Catalunya, az ausztrál Monash University és a NASA laboratóriumai.

Az előadások fő témája a talajnedvesség műholdas mérése, amely alapvető adatforrása lehet a mezőgazdasági, hidrológiai vagy lejtőstabilitási vizsgálatoknak. Az oktatók között ott lesz a NASA SMAP nevű műholdas berendezésének vezető kutatója, Simon Yueh, az Európai Űrügynökség (ESA) részéről pedig Klaus Scipal, a hasonló méréseket végző európai SMOS és BIOMASS műholdprogram igazgatója. A Talajtani Intézet (TAKI) jóvoltából terepi mérésekkel is megismerkednek a résztvevők.

A rendezvényt a Villamos- és Elektronikai Mérnöki Intézet (IEEE) égisze alatt működő, szintén nemzetközi szervezet, a Földtudományi és Távérzékelési Társaság (GRSS) támogatja. Az amerikai hallgatók utazási költségét pedig a Fulbright Hungary amerikai csereprogramiroda állja.

A felhívásra jelentkező 120 hallgatóból 35-en vehetnek részt a képzésen. A szervezők minden műegyetemi polgárt szívesen látnak az előadásokon, ehhez az isms2024@m365.bme.hu email-címen lehet jelentkezni.