Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Iraki miniszter tárgyalt a BME-n állami ösztöndíjas hallgatók küldéséről

2024. 07. 25.
Iraki küldöttség

Az iraki állam külföldi képzési preferenciája éppen a Műegyetem profiljába vág.

Iraki kormányküldöttség járt szerdán a Műegyetemen. Az iraki állam évente 5 ezer ottani diák külföldi tanulmányait tervezi ösztöndíjjal támogatni, Naeem Al-Aboudi felsőoktatási és tudományos kutatási miniszter a BME-nek a programban való részvételéről tárgyalt Charaf Hassan rektorral. A műszaki, informatikai és természettudományi terület képzései várhatóan kiemelt szerepet kapnak az iraki-magyar felsőoktatási együttműködésben, ezért a BME stratégiai partner a tárgyalások során.

Iraki küldöttség

A találkozón Charaf Hassan bemutatta az egyetemet, majd Nemeslaki András nemzetközi rektorhelyettes, valamint Vigh László Gergely, az Idegen Nyelvi Oktatási Igazgatóság igazgatója ismertette a BME képzési kínálatát és nemzetközi felvételi rendszerét. Elhangzott, hogy a 10 éve működő Stipendium Hungaricum program révén a BME-n jelenleg 80 iraki diák tanul (jelentős részben doktori hallgatók), és ők átlag feletti tanulmányi teljesítményt nyújtanak.

Iraki küldöttség

Charaf Hassan azt mondta, sok területen lenne lehetőség az együttműködésre, a mechatronikától a robotikán és a mesterséges intelligencián át a térinformatikáig. Az iraki partnerek leginkább a mechatronikai, energetikai és infokommunikációs területhez kapcsolódó közös képzések, illetve a nukleárisenergia-kompetencia iránt mutattak érdeklődést. Megemlítették, hogy az országban sok privát egyetem van, amely specializációra küldene hallgatót a BME-re.

Iraki küldöttség

A delegáció tagjai – a tárcavezető mellett, többek között, Hazeem Baqer Taher, a kulturális kapcsolatok osztályvezetője, Hasanen Mohammed kabinetfőnök, valamint Majid Shannoon Khalaf, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség összekötő tisztje – meglátogatták a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó labort, a miniszter pedig beszélgetett és közös képet készített a Villamosmérnöki és Informatikai Karon kutató iraki doktoranduszokkal.

Iraki küldöttség

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság