Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Újratölthető dezodor és komposztálórobot – ilyen volt a BME-n az 1. Fenntarthatósági Nap

2024. 09. 18.
Fenntarthatósági Nap

Ha minden jól megy, akár már tavasszal jöhet a következő.

Kedden megtartották a Műegyetemen az 1. Fenntarthatósági Napot. A rendezvény első részében a környezettudatosságra fókuszáló hazai vállalkozások, egyetemi körök és civilek mutatkoztak be a K épület aulájában, majd a díszteremben zöld startupok képviselői adtak elő és válaszoltak a közönség kérdéseire.

A felvonuló cégek és kezdeményezések a környezettudatosság sokféle szegmensében aktívak. A Rakun Dobozközösség havi 800 forintért elmosható acéldobozt biztosít a kiszállított ételeinkhez, a Cycle újratöltéshez használatos tisztítószer-koncentrátumot árul, a Cseriti a feleslegessé váló használati tárgyak leadását és megvásárlását lehetővé tevő hálózatot üzemeltet, a Beeco applikációja pedig egy, az ilyen megoldásokat összegyűjtő és térképre helyező, afféle ökoiránytű.

Fenntarthatósági Nap

„Az időzítésünk nem volt ideális a visszatérő jó időben sokakat vonzó Sportnap és az aznap kezdődő Egyetemi Napok miatt, de így is jöttek érdeklődők már a nyolc kiállító bemutatójára is. Legalább mindenkire jutott idő, sok pozitív visszajelzést kaptunk” – mondta a bme.hu-nak Hegedűs Kristóf főszervező, a Beeco fejlesztője.

Fenntarthatósági Nap

Hozzátette, az előadásokra már félig megtelt a díszterem, és az elhangzó kérdések nagy száma azt jelzi, hogy kicsit közelebb tudták hozni a témát a megjelentekhez. „Összességében elégedett vagyok, szeretnénk hagyományt teremteni az eseményből, évi vagy félévi ismétlődéssel” – mondta a 2020-ban a BME-n mesterdiplomázó Hegedűs Kristóf.

Hegedűs Kristóf Fenntarthatósági Nap

Hegedűs Kristóf

Az előadások során bemutatkozó startupok közül az egyik legérdekesebb a Respray volt, amely kifejlesztette a fújós dezodorok bolti utántöltési megoldását, ily módon eldobhatóból többször felhasználhatóvá téve az alumíniumból készülő, drága és környezetszennyező aeroszolos flakonokat. A töltőautomatákat üzletekben helyezik el, hogy az alkalmazásuk a vásárlási rutin része lehessen – és a cégnek már sikerült is partnerségre lépnie az egyik legnagyobb hazai drogérialánccal. (Egyébként náluk is van BME-s kapcsolódás: Réti Andor termékfejlesztő a Gépészmérnöki Kar hallgatója.)

Respray

Ugyancsak remek ötlet a Compocity csapatáé, amely azt ismerte fel, hogy míg otthon egyre több ember igyekszik komposztálni, a munkahelyeken ez érthető okokból nem gyakorlat – pedig az irodákban képződő szemét 34 százaléka szerves hulladék, az almacsutkától a teafűn át a kávézaccig. A megoldás a problémára a CompoBot nevű, sci-fi-szökevénynek kinéző szerkezet, amely kevés energiát fogyasztva és szagtalanul dolgozik az őt bevető vállalat karbonlábnyomának csökkentéséért.

Keglevich György Fenntarthatósági Nap

Keglevich György, a BME Fenntarthatósági Paneljének vezetője és a CompoBot

A szervezők célja, hogy jövő tavasszal legyen a következő Fenntarthatósági Nap, immár élő workshopokkal és filmvetítéssel.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság