Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

17 célkitűzés egy jobb világért – 12. Felelős fogyasztás és termelés

2024. 05. 28.
Fenntarthato_kedd_12_Felelős fogyasztás és termelés

A „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük az ENSZ által kijelölt 17 fenntartható fejlődési célt, amely jobbá teheti a világot.

Ez alkalommal a 12. Felelős fogyasztás és termelés céllal foglalkozunk részletesebben, melynek lényege:
 

Biztosítani a fenntartható fogyasztási szokásokat és termelési módokat.

Fogd vissza a fogyasztásod! Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van!

A felelős fogyasztás és termeléssel kapcsolatos fenntarthatósági cél (SDG12) a Műegyetem számára kulcsfontosságú ipari-akadémiai együttműködések oldaláról jelenik meg a mindennapokban. Nem elegendő a termelés és gyártás oldaláról figyelembe venni a célokat, hanem a felhasználói oldalról is érzékenyítésre van szükség. A 12-es számú SDG fókuszában a fenntartható fogyasztási szokások kiépítése, a hasonló elven fogant termelési módok kialakítása áll.

A BME Ipar 4.0 Technológiai Központ okos gyártás, az automatizálás és a mesterséges intelligencia terén elért eredményei a fenntarthatóbb termelésben is megmutatkoznak. A központban található esettanulmányok a felhasználókra, fogyasztókra is koncentrálnak.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának doktorandusza, Hegedűs Kristóf társával egy olyan platform létrehozását álmodták meg, amely egy zöldebb jövő érdekében összeköti az ökotudatos felhasználókat a fenntarthatóságért küzdő cégekkel. Vállalkozásukkal harmadik helyen végeztek a 2023-as MVM Edison startup versenyen. A Beeco egy modern megoldás az ökoszorongás csökkentésére egy applikáció révén, amely Android és iOS okoseszközökön egyaránt elérhető. Térképe közösségileg jelöli a felelős üzlethelyiségeket, fenntarthatóságra törekvő lokációkat, így a fogyasztó válogathat, hogy csomagolásmentesen, vagy esetleg fenntartható termékeket áruló boltokból kívánja beszerezni a portékáit. A BME-n több hasonló kezdeményezés, mint például a csomagolásmentes karácsony, zöld körök által szervezett ruhacsere programok és ételmentési akciók is támogatják a felelős fogyasztást.

A BME Gépészmérnöki Karon egyedülálló kutatási projekt folyik a napelemes rendszerek és épületfelhasználói szokások méréseken és szimulációs alapokon történő vizsgálatában. A kutatásban a felelős fogyasztás komplex épületenergetikai szempontból kerül megközelítésre. A karon számos tanszék foglalkozik a fenntarthatóbb termeléssel, többek között robotizálással, gyártástechnológiák és alapanyagok fejlesztésével, optimalizálásával, a keletkező hulladékok minimalizálásával és újrahasznosíthatóságával. A Polimertechnika Tanszéken kísérleti fejlesztés zajlik megnövelt teherbírású polipropilén és környezetbarát alapanyagú mezőgazdasági zsinegek fejlesztésére, valamint környezetbarát csomagolóanyagok fejlesztésére, az egészségügyi környezeti felhasználást tekintve.

A BME Építőmérnöki karon az iparral együttműködésben innovatív, alacsony környezetterhelésű és magas újrahasznosított anyagtartalommal rendelkező anyagokat fejlesztenek. Innen indult a W-Heat startup, mely szalmahulladékból állít elő a mesterséges anyagokkal versenyképes hőszigetelő anyagot. Több hazai kutatási projekt foglalkozott az újrahasznosított adalékanyagú betonok fejlesztésével, a beton környezeti hatásának csökkentésével. Az építőanyagok, illetve a teljes épület által az építéstől az üzemeltetésen keresztül a bontásig az életciklus minden szakaszában okozott környezeti hatást számszerűsítik és optimalizálják, hozzájárulva a karbonsemleges épített környezet kialakításához.

A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon kiemelt cél a szerves vegyipar, jelesül a gyógyszeripar fenntarthatóvá tétele. Ezt a különféle hatóanyaggyártási technológiák „zöldítésével” érik el, ami megújuló kiindulási anyagokat, veszélytelen (klórmentes) oldószereket és hatékony, katalitikus szintéziseket involvál. Ipari megbízások keretein belül végzik a környezetbarát módszerek kidolgozását. Emellett OTKA projektek is foglalkoznak a problémával.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának tanszékein szinte egyidejűleg jelent meg a mesterséges intelligencia kutatásban való alkalmazása, amely a K+F alapokon túl a termelésben és a felhasználói szokások analízisében is jelentkezik.

Az Elektronikai Technológia Tanszék évtizedek óta az elektronikai gyártás és termelés témakörében egy itthon egyedülálló kompetenciakört képvisel, valamint a gyártóipar elkötelezett akadémiai hátországát jelenti. A lehetőleg hibamentes, minőségi gyártás és az elektronikák megbízhatósága, valamint a megfelelő termelésmenedzsment minden lehetséges környezetvédelmi mutatót érint; a szakterületen évi több projekt születik (OTKA pályázatok, és legutóbb pl. az űrelektronikák megbízhatósága kapcsán az ESA-val közös Whisfuse). A tanszék kutatásai rengeteg szálon kötődnek az európai nagy tömeggyártó vállalatok vonatkozó problémáinak megoldásához. Az Elektronikus Eszközök Tanszéke kísérleti fejlesztéseket és alkalmazott kutatásokat hajt végre a digitális ikrek bevezetésére a félvezető-világítástechnika felelős gyártásához. A tanszék a teljesítményelektronikai alkalmazások digitális elemzését is kutatja, melyek mind a termelés, mind az alacsony áramigényű elektronikák fogyasztási oldalát is érintik.

A BME Természettudományi Kara kiterjedt kutatásokat végez energetika témakörében, melyek a fenntarthatóan és hagyományos módon megtermelt energia és a fogyasztás tudatos összehangolásának témájában zajlanak. Fontos eredmény, hogy a szemünk előtt zajló, néhány éve előre még nem látott e-mobilitási forradalom, továbbá az ezzel együtt megjelenő háztartási kiserőművek és tárolási kapacitások jelentős hatással vannak rendszerszinten is az energiagazdálkodásra. Egy másik területen a Kar kutatói új típusú napelemek fejlesztéséhez járulnak hozzá alapkutatással.

A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar oktatási és kutatási fókusza ezer szállal kapcsolódik a fenntartható és felelős fogyasztás és termelés témaköréhez. Az MNB-BME együttműködés keretében hallgatói és oktatói ösztöndíjak is biztosítják a naprakész tudományos és gyakorlati ismeretek elsajátítását, valamint a karon futó OTKA programok és Bolyai ösztöndíjak is kiemelt figyelemmel vannak a téma iránt. A GTK által oktatottan közel 40, köztük több szabadon választható, kurzus is kapcsolódik ehhez a fenntarthatósági célhoz, ezzel is erősítve a kar szemléletformálási tevékenységét a műszaki hallgatók körében.

A Műegyetemen oktatott tárgyak közül az ipari technológiák, a környezet- és termékmenedzsment, a termeléstervezés és a környezetgazdaságtan-jellegű kurzusokon tanulhatnak a hallgatók a felelős fogyasztás és termelés témaköreiről. Az elmúlt évek statisztikáit figyelembe véve, a BME szinte valamennyi karának tevékenységét érintően a 26 publikáció, a 4 kutatási projekt, a 118 hallgatói projekt és az 56 oktatott tárgy is hangsúlyozza a BME elköteleződését a felelős fogyasztás és termelés fenntarthatósági cél megvalósulása iránt.

 

Az SDG kifejezés a Sustainable Development Goals rövidítése, azaz a világ vezetői által a 2015-ös ENSZ csúcstalálkozón elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt jelenti, amely meghatározza a fejlődés új, egyetemes irányait. A „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük a 17 fenntartható fejlődési célt és bemutatjuk, hogy a BME saját lehetőségein belül mit tesz adott cél megvalósítása érdekében. A fejlődési célokkal a BME kampusz 3 legforgalmasabb épületének (E, K, Q) bejáratánál elhelyezett táblák segítségével játékosan is ismerkedhetnek az érdeklődők. A témában további tájékozódási lehetőséget nyújt a BME GreenHub elnevezésű Facebook csoporthoz való csatlakozás, valamint a BME központi honlapján elérhető BME a Fenntarthatóságért felületen elérhető információ

 

GA, KK (BME a Fenntarthatóságért Munkacsoport)