Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

M.I. előadások a BME-n - az ötlet, ami egyből sorozat lett

2024. 01. 09.

Távközlés és mesterséges intelligencia- egy alkalomra gondoltak, egész éves, 7 részes rendezvénysorozat lett belőle. Érdekes témák, kiváló előadók, teltház. Mérlegen az első évad.

Magyarországon elsőként és egyedüliként a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (TMIT) szervezett egész éves előadássorozatot korunk egyik legérdekesebb tudományos témájáról, a mesterséges intelligenciáról. Az egyéves előadássorozatról az ötletadóval, Varga Pállal, a TMIT tanszékvezetőjével beszélgettünk.

Az első workshopot a Magyar Tudomány Ünnepén 2022.november 29-én tartották meg. Már akkor egy rendezvény sorozatban gondolkodtak?

Amikor 2022. novemberében a Magyar Tudomány Ünnepének műegyetemi rendezvényeinek mintegy záró eseményeként megrendeztük a Távközlési és Mesterséges Intelligencia workshopunkat, még egy egyszeri előadásban gondolkodtunk. Az volt a célunk, hogy az aktuális kutatási eredmények bemutatása mellett a közeljövő lehetőségeivel és tudományos kihívásaival is megismertessük az érdeklődőket.  A workshopot Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes nyitotta meg, előadást tartott Charaf Hassan a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, Jakab Roland az MI koalíció vezetője, és több ipari partnerünk képviselője is.  A rendezvény remekül sikerült, úgy éreztük több ilyen workshopra, rendezvényre van igény. Az igény mellett apropója is volt a folytatásnak, hiszen 2023-ban volt Neumann János születésének 120. évfordulója. A második rendezvényünk, amit a Neumann János Számítástechnikai Társasággal karöltve valósítottunk meg 2023 március végén már az ő nevét viselte.

Mikor döntöttek úgy, hogy az egyszeri rendezvényből sorozat lesz?

A második workshop sikerét látva született meg a döntés a sorozatkénti folytatásról. Májusban a nagy nyelvi modellekkel - amiben szintén kiváló szakemberek kutatnak nálunk a Műegyetemen - folytattuk a szándékaink szerint egyszerre szakmai és ismeretterjesztő sorozatunkat. A siker most sem maradt el, hiszen nemcsak a közönség töltötte az előadót, de valós időben az online közvetítést is 150-követték. Műegyetemi kollégáink mellett a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumának kutatói is előadtak az eseményen. A délutánt egy sokak által várt panelbeszélgetés zárta, amelynek résztvevői voltak: Mérő László matematikus, Charaf Hassan BME VIK dékánja, Gyires-Tóth Bálint egyetemi docens és Vágújhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke. A sorozat előadásai egyébként megtekinthetők a YouTube-on, örömünkre szolgál, hogy például ezt a rendezvényünket már több mint 6 ezren megtekintették. Június közepén került sor az „Egy délután a ChatGPT-vel - Közösségi tudomány a Műegyetemen” rendezvényünkre, amit az Újbudai Önkormányzattal elindított együttműködés részeként, a kerületi lakosságot tájékoztató tudományos ismeretterjesztő programként azzal a céllal hirdettünk meg, hogy megbízható információkkal segítsük az eligazodást a ChatGPT-vel kapcsolatban. Fantasztikus élmény volt számunkra szervezők és az előadók számára is, hogy megtelt a Simonyi nagyelőadó azaz mintegy 400 érdeklődő jött el!

Valóban sorozat született, a következő epizód már szeptemberben megérkezett...

Igen, és újra egy évfordulóhoz kapcsoltuk, ami elsőre kicsit távolinak tűnik az MI-től, ugyanis Madách Imre: Az ember tragédiája” című drámája ősbemutatójának 140-dik évfordulóján rendeztük meg az M.I.: Az ember tragédiája?” című eseményt. A témaválasztással tovább nyitottuk a nem szakmabeli nézők felé és szélesítettük az előadók szakterületeit is. Ez alkalommal szakma részletek mellett, az ember és a gép viszonyáról is tudtunk beszélni. Az előadók felkésében kiválasztásában a jól bevált módszernél maradtunk: nemcsak más egyetemekről - például Csepeli Györgyöt az ELTE-ről - hívtunk meg szereplőket, hanem világcégek képviselői is eljöttek megosztani velünk a témában szerzett tapasztalataikat, tudásukat. A Google képviseletében Mihályi Antal, a Telekom színeiben pedig Horváth-Varga János tartott előadást.  A téma szellemében a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke Generatív szöveg, kép és videó pályázatot írt ki.  Az októberi rendezvényünkön, „M.I. forradalom: tapasztalatok a legújabb eszközökkel” workshopunk ismét inkább szakmai fókuszú volt. A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Üzleti jog Tanszékének adjunktusa Mezei Kitti  ”Kockázatok és lehetőségek a mesterséges intelligencia jogi szabályozásában” címmel tartott előadást. A többi előadót pedig a mi karunk, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar adta. Az évet pedig a 2023 évi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként, november 30-án a Magyar Tudományos Akadémiával közös szervezésben „a „Mesterséges Intelligencia, hálózatok és kommunikáció” rendezvényünkkel zártuk. A hagyományainkhoz hűen az akadémiai előadók mellett több ipari szereplő – Ericsson, Nokia, Telekom - képviselője is előadást tartott ezen az eseményen. 

    

A siker egyik titka a témaválasztásban rejlik. Mennyire volt problémás rendezvényenként ilyen magasszíntű előadó gárda felvonultatása?

A témaválasztás sok összetevős feladat volt, hiszen a céljaink is sokrétűek voltak. Az első rendezvénytől kezdve a jó témaválasztással sikerült elérni, hogy az ipar és az akadémiai szektor képviselői ezeken az eseményeken együtt szerepeljenek, beszélgessenek egymással. Az ipari vezetők meghívása az első perctől sikeres volt, nyitottak voltak a kezdeményezésre, hiszen látták, hogy itt vezető szakemberekkel találkozhatnak. Ez egy önmagát erősítő folyamattá vált, aminek az eredményeként tudomásom szerint Magyarországon ebben a témában ez az egyetlen rendszeresen jelentkező előadássorozat. Egy év alatt hét rendezvényünk volt, fantasztikus előadók és alkalmanként az előadóban 1-200 fő közötti érdeklődő részvételével.  Az elején egyértelmű volt, hogy a távközlésben érdekelt cégeket hívjunk meg, például a Nokiát, a Telecomot, ma már hosszú listám van azokról, akik előadóként bejelentkeztek erre a rendezvénysorozatra.

Ez azt jelenti, hogy lesz folytatás?

Igen, 2024-re már megvan az első két esemény témája és előadói. Tovább megyünk az eredeti irányban, azaz az előadások érdekes témákban különböző – szakmai és ismeretterjesztő, közösségi tudományos megközelítésben - folytatódnak. Az egyik első téma lesz az M.I. szerepe az oktatásban, elsősorban a műszaki felsőoktatásban, de igyekszünk a teljes oktatási portfólióra gyakorolt hatást górcső alá venni. Az előadásokat egy szakértői kerekasztal beszélgetés egészíti majd ki. Tervezzük, hogy az Európai Digitális Innovációs Központokkal (EDIH) karöltve is tartunk majd előadásokat. Ezek az európai digitális innovációs központok egyablakos ügyintézési pontokként támogatják a vállalatokat és a közszférabeli szervezeteket abban, hogy reagáljanak a digitális kihívásokra és versenyképesebbé váljanak.

 

 

KJ