Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Tripla év végi koncertet adott a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar

2023. 12. 22.

Szinte minden jegy elkelt a kampusz patinás Központi épületében tartott adventi szimfonikus koncertekre, ahol ünnepvárásként ritkán hallott klasszikus darabok csendültek fel.

„A közönségünk kedvéért is vállaljuk a többszörös fellépést, amely mind előadói, mind szervezői oldalról embert próbáló feladat, ugyanakkor öröm látni és hallani a publikumot egy-egy hangverseny után – percekig tartó tapsot kapott a társulat minden egyes koncertet követően” – fogalmazott az idei decemberi adventi fellépés után Erdélyi Dániel, a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar Junior Prima díjas karmestere.

Az idei decemberi koncertek központi darabja a Psalmus Hungaricus volt, amelyet éppen 100 évvel ezelőtt, 1923-ban komponált Kodály Zoltán. A jubileumhoz méltó szólisták: Kovácsházi István és Bartos Barna fogadták el a zenekar felkérését, emellett a zenészek mellett nagy létszámú, négy énekkarból álló kórus is emelte a műegyetemi adventi műsor fényét.

A koncert első részében még egy, a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar által nem játszott, könnyed, adventinek is nevezhető, John Rutter ma is élő angol zeneszerző „Look at the World” című darabját adta elő a társulat. Erdélyi Dániel elárulta, azért választotta a művet, mert könnyen énekelhető, könnyen játszható, emellett ellensúlyozza egy kicsit a Kodály művét. A bme.hu-nak adott interjúban kifejtette, úgy állította össze az idei műsort, hogy a Kodály/Rutter kevésbé ismert műveket két közismert darab fogja közre. Ezek pedig Rossini: Tell Vilmos nyitánya, majd a koncert második felében Bizet: Carmen operájának legismertebb dallamait tartalmazó szvitek voltak.

Az év végi alkalomra választott repertoárral kapcsolatosan megosztotta, hogy mióta ő vezeti a műegyetemi társulatot, ügyel rá, hogy ne játszanak az elmúlt 10 évben már előadott darabokat. A gazdag zeneirodalom szerencsére nagy szabadságot ad, bőven van miből összeállítani a műsorrendet. „Idén 127 éves a zenekarunk, ami kellően hosszú időszak ahhoz, hogy egy-egy művet többször is előadjunk. Vannak olyan tagjaink, akik részesei voltak már a műsorban szereplő művek valamelyike előadásának.”

Erdélyi Dániel elmondta, hogy az elmúlt években törekednek arra is, hogy egy-egy jól begyakorolt műsort ne csak egy alkalommal mutasson be a zenekar. Ennek több oka is van. „Egyrészt szeretnénk eleget tenni az évről évre gyarapodó közönségünknek, másrészt nagyon fontosnak tartom, hogy ha hónapokig gyakorlunk egy-egy nagyobb, nehezebb műsort, akkor azt ne ’csak’ egyszer adjuk elő. Ez a tagjaink miatt fontos” – hangsúlyozta a karmester, hozzátéve, hogy a társulat mindig örömmel és nagy lelkesedéssel tölti meg muzsikával a Központi épület auláját.

A zenekar sikeres félévet zár, a tervek és várakozások szerint alakult a felkészülés. Ebben fontos szerepe van az egyetemi vezetésnek, amely biztosítja a zenekar számára a megfelelő körülményeket a próbákhoz és a koncertekhez. Az utánpótlás is biztosított: többen sikeresen felvételiztek és ma már új tagként muzsikálnak együtt.

A jövő évnek újabb nagy tervekkel vág neki a társulat. Beadták jelentkezésüket a minden évben pünkösdkor megrendezett belforti zenei fesztiválra. A Műegyetemi Szimfonikus Zenekar több alkalommal is részt vett már ezen a nívós rendezvényen, és Erdélyi Dániel reméli, hogy jövőre is meghívást kapnak, és képviselhetik Magyarországot és a BME-t a fesztiválon.

A tavaszi program már összeállt, magyar zeneszerző műve is felcsendül majd a repertoárban. Az összeállítást a májusi koncerten a műegyetemi közönség is meghallgathatja: Grieg: Peer Gynt - Szvit Nr.1, Kodály Zoltán: Páva variációk, Robert Schumann: 4. Szimfónia.

A közeljövőben több felkérésnek is igyekszik eleget tenni a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar. December 16-án, Kodály Zoltán születésnapján a Budapest Pozsonyi úti Református Egyházközség templomában lesz hallható a Psalmus Hungaricus. Januárban egy Várkert Bazárban rendezendő eseményen működnek közre, míg márciusban egy templomi koncerten fognak muzsikálni.

 

 

TZS-KJ

Fotó: Kiss Viktor