Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Fókuszban a felvételi: év végén is gondolt a középiskolai tanárokra a BME

2023. 12. 08.

December 7-én immár második alkalommal szervezett Tanári Ankétot a Műegyetem.

A hideg, latyakos idő ellenére szép számmal érkeztek középiskolás tanárok az interaktív tájékoztató napra. Az immár hagyományosnak mondható rendezvény idén májusban debütált. Az Együtt a jövőnkért alcímmel induló programsorozat arra utal, hogy a jövő generációinak hatékony oktatásához elengedhetetlen a két fél közötti párbeszéd, az együtt gondolkodás, egymás munkájának támogatása. Ehhez szeretne a Műegyetem egy megfelelő platformot szolgáltatni.

A mai program alcíme: Fókuszban a felvételi, ami annak aktualitásán kívül arra is utal, hogy a Műegyetem nagy hangsúlyt fektet a felvételizők, és az őket segítő szülők, tanárok tájékoztatására. Ezt a célt szolgálja a BME időszakos kiadványa a Felvételi Kalauz korábbi, már iskolakezdésre ütemezett megjelenése, és a múlt hónapban megnyílt új felvételi információs portál, a felvi.bme.hu, ahol pontszámító kalkulátor és szakkereső is segíti az eligazodást.

Kovács Klára a Kommunikációs Igazgatóság munkatársa, az esemény háziasszonya köszöntötte a vendégeket. Ismertette a nap menetrendjét, és beszédében idézte egy korábbi vezetőjének szavait: „Váltsunk szót, hogy szót értsünk. Ezek az alkalmak pontosan ezt a célt hivatottak szolgálni.”-hangsúlyozta a kommunikációs szakember.

A délelőtti előadások sorát Dr. Bihari Péter oktatási rektorhelyettes Teljesítmény és minőség című prezentációja nyitotta, aki a BME 2024. évtől érvényes felvételi szabályairól beszélt bővebben a változó felvételi rendszer tükrében. Előadásában vázolta, hogy az eddigi adható többletpont jogcímek mellett, amiket továbbra is megtart, és emelni is fog az egyetem, milyen új jogcímeken lehet intézményi pontokat szerezni. A felvételi minimum pontszámot érintően a rektorhelyettes úgy nyilatkozott: „A BME úgy döntött, hogy marad a minimum pontszámnál, viszont figyelemmel erre a felvételi rendszerre és az intézményi pontok rendszerére, 320 pontban határozza meg ezt a felvételi minimum pontszámot”. Az előadás teljes anyaga a BME új felvételi információs portálján, a felvi.bme.hu-n elérhető.

A következő felszólaló Dr. Lovas Tamás, a BME Építőmérnöki Karának egyetemi docense volt, aki az új oktatási módszertanok bevezetésének, fejlesztésének szükségességéről tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a prezentációjában lévő példák, értelemszerűen az Építőmérnöki Karról származnak, de az általa felvázoltak valamennyi kar vonatkozásában érvényesek. Előadásában felsorolta, hogy milyen tényezők mentén válik szükségessé az oktatási módszertanok megújulása. Ezek a képzési portfólió bővülése, a Z generáció eltérő igényeihez való illeszkedés, a nem mérnöki kompetenciák jelentőségének erősödése, illetve az iparral való együttműködés.

A délelőtt Szagri Dóra, a BME Építőmérnöki Karának doktorjelölt munkatársa prezentációjával zárult, aki saját példáján keresztül mutatta be a lányok helyzetét a Műegyetem, és a mérnöki karrierépítés vonatkozásában. A fiatal kutatónő, aki kora ellenére már számos elismerésben részesült, beszámolt, hogy mennyi váltáson keresztül jutott el oda, ahol most tart, és ehhez milyen lehetőségeket biztosított és a mai napig biztosít számára a Műegyetem.

A szervezők ezalkalommal úgy döntöttek, hogy egy kis sétával kötik össze az ebédet, és a megújult egyetemi menzán, a Stoczek 1-ben vendégelik meg a rendezvény résztvevőit, és ezzel a történelmi kampusz egy részét is bemutatják.

Az ebédből visszatérve a délutáni szekció szolgált a párbeszéd, a kérdések és válaszok színteréül. A moderátori szerepet Dr. Hornyánszky Gábor, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának tehetséggondozásért felelős dékánhelyettese, aki egyúttal az egyetem középiskolákkal való kapcsolattarásért felelős oktatója, valamint Dr. Nagy Balázs, a BME Építőmérnöki Karának egyetemi docense töltötte be, akik rendszeresen képviselik a Műegyetemet pályaorientációs- és nyílt napokon.

Ez az alkalom ismét bizonyította, hogy nagy szükség van ezekre a találkozókra, a közös gondolkodásra, egymás munkájának támogatására, így jövőre bizonyosan lesz újabb Tanári Ankét.

 

A program megrendezését a Nemzeti Tehetség Program "Komplex tehetségsegítés és tehetséggondozás a Műegyetemen" (NTP-HTTSZ-23-A-0004) című pályázata támogatta.

 

 

K.K.

Fotók: Kiss Viktor