Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Energetikai zöld átállás – feladatok és lehetőségek

2023. 11. 02.

A zöld energetikai átállás kihívásairól rendezett konferenciát a BME–Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központja. A hallgatóság átfogó képet kapott a témáról.

„A zöld energetikai átállás kihívásai – A hazai kompetenciák erősítését támogató hazai és közvetlen EU-s pályázatok, jó gyakorlatok” rendezvényen a szakmai előadók naprakész információkat osztottak meg a hallgatósággal az energetika, a zöldenergia, valamint a pályázatmenedzsment témákban.  

Az eseményt Joó Attila László, a Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) igazgatója nyitotta meg, aki röviden bemutatta a FIEK szervezetet, kiemelve összekötő feladatát az ipari szereplők és az egyetem között. Az új szervezeti osztályok bemutatását követően kitért a műegyetemi fejlesztésű Kompetenciatérkép (competence.bme.hu) jelentőségére, mely Matchmaking platformként működik a BME kutatók, kutatócsoportok és a külsős együttműködő partnert kereső ipari és kutató intézmények, szervezetek között, megkönnyítve számukra a kapcsolatfelvételt és segítve a BME kutatókat a Horizon Europe programban történő részvételben.  

Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ vezetője a zöldátállás kapcsán a klímavédelemre irányította rá a figyelmet, kiemelve, hogy mekkora fontossággal bír a dekarbonizáció a villamosenergia szektorban, a földgáz szektorban, valamint rámutatott, hogy kulcsfontosságú az energiatárolás kapcsán is. Beszámolt róla, hogy a ZKK által másfél éve megszervezett Magyar Akkumulátor Szövetség ma már 77 tagot számlál és szakipari kompetenciafejlesztés kapcsán javaslattétellel él a kormányzat felé.  

Kovács Zoltán, az eseményt támogató Rekontir BPM Kft. ügyvezetője a cég bemutatását követően a pályázat- és projektmenedzsment szerepére hívta fel a figyelmet és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a társaság kompetenciáit. 

Vaszkó Csaba az Igazságos Átmenet Alap bemutatásában kitért arra, hogy az alap a kohéziós politika pénzügyi eszköze, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek. Az Igazságos Átmenet Alap elő fogja segíteni az európai zöld megállapodás végrehajtását, amelynek célja, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon. Előadásában kitért arra is, hogy az Igazságos Átmenet program nagyszámú helyi és országos szereplőt érint, de az egyes országok különböző szinten vannak az alap felhasználásában. Hazánkban az alap Baranya, Borsód-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyékben lesz elérhető. Kiemelte, hogy az innovatív energetikai és zöldipari technológiákat támogató Innovációs Alap pályázatain még nem indult el magyar projekt, pedig érdemes társadalmi, gazdasági problémákat enyhítő ötletekkel előállni. 

Bózsik András, a BME FIEK Horizon tanácsadója röviden bemutatta, hogy a jelenlegi zöld Horizon Europe pályázati kiírások 35%-a a klímaváltozás kezelésére szolgáló dedikált forrás. Minden kutatót, kutatócsoportot biztatott a pályázati részvételre, pályázat benyújtására, melynek elkészítésében a BME FIEK tanácsadói segítséget nyújtanak. A FIEK szervezet további szolgáltatásaival is segíti a projektek eredményességét. A Műegyetem a hazai egyetemek között a legsikeresebb Horizon pályázatok elnyerése kapcsán, melyhez közvetve az ipari kompetenciákat egy helyen összegyűjtő Kompetenciatérkép (https://competence.bme.hu) is hozzájárul. 

Nagy Ádám, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparügyekért felelős helyettes államtitkára az akkumulátor értékláncba való bekapcsolódási lehetőségekről tartott előadásában kitekintést adott a témát befolyásoló hazai és globális tényezőkről, hatásokról és lehetőségekről. Rádler Csaba, a Rekontir BPM Kft. értékesítési és marketingvezetője a cég sikeres pályázatmenedzseri munkáit emelte ki, a hozzáadott pályázatírói értéket, szakértelmet, majd a legjobb gyakorlatok bemutatása következett néhány piacvezérelt kutatás-fejlesztési mintaprojekt bemutatásával.

Juhász Kornél, a HIPA támogatásokért felelős igazgatója bemutatta TCTF program (Ideiglenes Válság- és Átállási Keret) főbb célkitűzéseit a zöldátállás kapcsán, azaz, hogy a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás szempontjából milyen stratégiai jelentőségű beruházási projektek támogatása valósulhat meg a programban. Magyarországi TCTF támogatási pályázatok egészen 2025. december 31-ig nyújthatóak be különböző tárolást és széndioxidleválasztási berendezések gyártása, ill. kulcsfontosságú alkatrészek és berendezések gyártása kapcsán, melyek kritikus fontosságú nyersanyagok előállításához, visszanyeréséhez kapcsolódnak. 

Szabados Zsuzsa, az NKFIH vállalati elnökhelyettese, NKFIH a Neumann János Programról, Magyarország új innovációs stratégiájáról és a hivatal pályázati felhívásairól tartott átfogó prezentációt. 

Raisz Dávid laboratóriumvezető a BME Smart Power Laboratórium zöldenergetikai kutatásairól, nagyobb projektjeiről, eredményeiről tartott bemutatkozó előadást, melyben kitért az egyedülálló laboratóriumi eszközökre is. Kovács József Gábor a BME Gépészmérnöki Karának tanszékvezető-helyettese a polimerek a zöld energetikai átállás szolgálatában témában tartott előadása során bemutatta a tanszék oktatási és kutatási területeit, kutatócsoportjait, kutatásait, pályázatait és laboratóriumukat. Imre Attila laboratóriumvezető, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék kutatásait mutatta be a hidrogén átállással kapcsolatban, kiemelve laboratóriumuk fő kutatási irányait, mint a hidrogénes energiatárolási megoldások vizsgálatát; a berendezések hidrogén-tűrésének vizsgálatát; a gázkészülék-vizsgáló és hidrogénes labor kiépítését és a kapcsolódó kísérleteket, szimulációkat. 

A konferencia a BME FIEK, a Zéró Karbon Központ, a Magyar Akkumulátor Szövetség közös szervezésében valósult meg, melynek fő támogatója a Rekontir csoport volt. 

Az előadások itt érhetőek el.

 

 

BME-FIEK

Fotó: Geberle B.