Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Az MTA műegyetemi tagjainak találkozója

2023. 10. 19.

Czigány Tibor rektor a Díszteremben köszöntötte az MTA rendes, illetve levelező tagjait.

A Műegyetem rektora – aki maga is az MTA rendes tagja – köszöntőjében ismertette a Műegyetem elmúlt időszakban kutatási és oktatási területen elért eredményeit. Hangsúlyozta, hogy egyedüli magyar egyetemként, a BME-ről két kutató is támogatást nyert el az európai ERC kiválósági pályázatokon. Kiemelte azt is, hogy a Műegyetem az összes uniós tudományos és innovációs keretprogram legsikeresebb magyar pályázója, amely nemcsak az elnyert támogatások összege, hanem a BME kutatók nemzetközi kapcsolatrendszere miatt is jelentős érték. Czigány Tibor rektor megköszönte az akadémikusok munkáját, amellyel a versenyképes nemzetközi pályázói tevékenység motorjai a saját közösségükben. Czigány Tibor kérésére a megjelentek néma felállással emlékeztek meg a legutóbbi, 2022 szeptemberi találkozó óta elhunyt akadémikusokról, Ádám József és Vajna Zoltán professzorokról. A találkozó kiemelt témája volt az egyetem jelenlegi és jövőbeni működésének, valamint helyzetének áttekintése is.

Az MTA műegyetemi tagjainak találkozóján résztvevő akadémikusok 2023. október 18-án a BME Központi épületében.

Kollár László, az MTA főtitkára, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi tanára levélben köszöntötte műegyetemi akadémikustársait. Kiemelte a BME jelentőségét a hazai tudományos kiválóság megőrzésében. Hangsúlyozta azt is, hogy ez az erő a nemzetközi kapcsolatrendszerrel együtt tud igazán érvényesülni, amelynek megőrzésében és fejlesztésében az akadémikus közösségnek kiemelt szerepe van.

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén, 2022. május 3-án megválasztott új rendes és levelező tagokkal az MTA 11 osztályából 7-ben képviselik az intézményt a BME professzorai. A Műegyetemhez kötődő MTA tagok száma 56 fő, az egyetem korábbi MTA tagjainak listájában összesen 167 fő szerepel. (A BME honlapján elérhető az MTA tagokat ismertető aloldal.)

 

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.