Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Tartson ébren a kíváncsiság!

2023. 09. 22.

A Műegyetem több, mint 70 programja széles körben mutatja be a tudományok iránt érdeklődőknek a BME-n folyó kutatómunkát szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján.

Az intézmény mind a 8 kara és a BME Könyvtára és Levéltára is érdekes programokkal várja a látogatókat. A Kutatók Éjszakáján betekinthetnek korunk legizgalmasabb tudományos kutatásaiba, megismerkedhetnek azok tudományterületeken túlnyúló hatásaival. Előadást hallhatnak a mesterséges intelligencia etikájáról, arról, hogy ki felel a Facebookon megjelenő tartalmakért. Felkészült-e Budapest a klímaváltozás által kiváltott egyre gyakoribb és erőteljesebb hőhullámokra? – egy újabb forró kérdés, amire választ kaphatnak a látogatók. A CH épület előtt a vegyészek kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas, interaktív kísérleti bemutatóval várják az érdeklődőket. A látogatók testközelben ismerkedhetnek meg a kvantumkommunikációval, és betekinthetnek a 3D nyomtatott mikrofluidikai megvalósítások – Nanovilág és bioérzékelők világába is.

A BME Művészeti Rezidenciaprogramjának keretében létre jövő „Mozart dobókockájától a zenét generáló mesterséges intelligencia modellekig” előadás, közreműködői a zene és a mesterséges intelligencia egyes kapcsolódási pontjait vizsgálják. Megnyílnak laboratóriumok a közönség előtt: tehetnek egy sétát vízlaborban, a műegyetemi tanreaktorban, megnézhetik a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumot, megpróbálhatnak távoli űreszközökkel beszélgetni. Akik nemcsak a jövővel szeretnének megismerkedni, azoknak a történelmi kulisszák a féltve őrzött levéltári dokumentumok között Múlt-túrát szerveznek az OMIKK munkatársai. Maradj ébren és tarts velünk!

A BME programjai az alábbi linken érhetőek el: https://tudprog.bme.hu/kutej/2023

 

 

KJ

Fotók forrása: BME SPOT