Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Műegyetemi oktatók elismerése az államalapítás ünnepén

2023. 08. 22.

Több műegyetemi oktató-kutató is magas rangú állami kitüntetésben részesült az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

Az államalapítás ünnepe alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Szent István- renddel tüntette Karikó Katalin kutatóbiológust a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Neumann János professzorát.

A nemzeti ünnep alkalmából kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Huszthy Péter vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar professor emeritusa, 42 éves oktatói-kutatói életpályája során kifejtett kiemelkedő témavezetői, oktatásfejlesztői tevékenységével, különösen a doktoranduszképzés területén, valamint nemzetközi szinten is elismert tudományos munkásságával, bizonyította egyetemi oktatói és kutatói elhivatottságát.

 

Rencz Márta villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa. Több évtizedes magas színvonalú oktató és kutató munkája nagy nemzetközi elismertséget vívott ki Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában. Rencz Márta világszínvonalú kutató munkájának eredményeit a nemzetközi elektronikai és félvezető ipar széles körűen alkalmazza és e kutatási eredmények szerves részét képezik a BME Elektronikus Eszközök Tanszéke által oktatott graduális és posztgraduális tantárgyak anyagának is.

 

Telek Miklós villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének egyetemi tanára, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat-Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Rendszerek Kutatócsoportjának vezetője.

 

Tóth Gábor a kémiai tudomány doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.

 

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

Erdős Ferenc Gábor matematikus mérnök, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete kutatólaborjának vezetőhelyettese, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Gyártástudomány és -technológia Tanszékének egyetemi docense.

 

Friedl Katalin matematikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Számítástudományi és Információelméleti Tanszékének egyetemi docense, a számítástudomány és algoritmuselmélet kutatásában és oktatásában kiemelkedő munkájáért.

 

Horák Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara Gép- és Terméktervezés Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensét az Ipari termék- és formatervező mérnökképzés szakfelelősi feladatainak ellátásáért, tananyag fejlesztő és iskolateremtő oktatási tevékenységéért.

 

 

 

 

 

 

Lengyel László a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének tanszékvezető-helyettese, egyetemi tanár. Munkájának központi eleme az informatikai fejlesztések széleskörű hasznosulásának elősegítése, az ipar és a felsőoktatás tartalmas együttműködésének alakítása.

 

Perényi Tamás DLA Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara Lakóépülettervezési Tanszékének egyetemi docense.

 

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság