Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Összehangolt kari konferenciaszervezés a BME VIK-en

2023. 04. 05.

Hiánypótló szakmai fórumot hívott életre a BME VIK, amely a tudományos publikációk írására és a nemzetközi színtéren való szereplésre készíti fel fiatal kutatóit.

„Egy olyan szakmai rendezvényt hívtunk életre, ahol karunk ifjú kutatói ’hazai’ környezetben tehetnek szert publikációs és előadói tapasztalatokra. Szakmai bírálók alapos mérlegelésén múlt, hogy a fiatal kollégáink közönség előtt is beszámolhatnak-e eredményeikről. Házon belül teremtettünk számukra olyan ’éles’ helyzetet, mint amilyennel a tudományos publikációk bírálata során találkozhatnak” – osztotta meg a VIK Inference” (INFormatics and Electrical engineering confeRENCE), rendezvény kapcsán Horváth Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME) tudományos és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese, a kar Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tanszékvezető-helyettes egyetemi tanára.

Első alkalommal tartották meg a BME „Q” épületében ezt az átfogó szakmai eseményt, amelyen a BME VIK ifjú kutatói, doktoranduszai és hallgatói kaptak lehetőségek arra, hogy legújabb tudományos eredményeiket közönség előtt is bemutassák.

A BME VIK több tanszéke már évek óta szervez saját tudományos összejöveteleket a munkatársak és doktoranduszok számára. Ilyen a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) Minisymposium” nevű eseménye, amely idén már a 30. évfordulóját ünnepelte. A most jubiláló eseményen olyan témák merültek fel, mint a mesterséges intelligencia, a bioinformatika, a méréstechnika és jelfeldolgozás, a kiberfizikai rendszerek vagy a formális modellek.

Jellegében ehhez hasonló az Irányítástechnika és Informatika Tanszéken 2015 óta megrendezett ’Workshop on the Advances of Information Technology (WAIT) nevű szakmai fórum. A rendezvényen idén szóba került egyebek mellett: a számítógépes grafika és látás témája, a szabályozástechnika és robotika kapcsolata, illetve az orvosi informatika is.

„Mindkét eseményre a gazdatanszékek profiljába vágó előadásokkal és tudományos tevékenységgel pályázhatnak az ifjú kutatók” – mutatta be a kari hagyományokat Horváth Gábor.

Élet kép a „Minisymposium” workshopról – a képen: Dabóczi Tamás (tanszékvezető egyetemi tanár, BME VIK MIT)

A BME VIK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese elárulta, hogy hosszútávon egy olyan rendszeres, a kar egészét átfogó fórumot szeretnének életre hívni, amelyen a BME VIK valamennyi szakterülete jelen van. „Az eddigi, már több éves tradíciókkal rendelkező tanszéki konferenciákat semmiképp sem szerettük volna feláldozni vagy beolvasztani egy nagy közös rendezvénybe, ezért úgy döntöttünk, hogy idén egy időben szervezünk párhuzamos eseményeket. A két meglévő mini konferenciánk mellé elindítottuk a WINS (Workshop on Intelligent Infocommunication Networks, Systems and Services) eseményt, amelyen többek között olyan témák kerültek szóba, mint a mesterséges intelligencia alkalmazásai, a beszédtechnológia, a kvantumkommunikáció, vezetéknélküli rendszerek, 5G hálózatok problémái, és különféle alkalmazott informatikával kapcsolatos eredmények” – említett néhány témát az első alkalommal megszervezett esemény programjából Horváth Gábor. „E három rendezvénnyel a kar szakmai palettájának számottevő részét lefedtük, a következő lépésben pedig szeretnénk az elektronikai és elektrotechnikai területekkel bővíteni a bemutatott kompetenciák listáját.”

2

Horváth Gábor hangsúlyozta, hogy a tudományos pályát választó ifjú kutatóknak egy-egy publikáció, vagy konferencián és nemzetközi színtéren való bemutatkozás nagy lendületet és egyben inspirációt adhat a pályájukon. Komoly háttérmunka előzi meg az írásbeli publikációt és a szóbeli szereplést egyaránt, amelyhez időben kell gyakorlatot és rutint szerezni. A BME VIK mini konferenciái ebben is segítik a kar fiatal kutatóit, doktoranduszait és a tudományos munka iránt érdeklődő hallgatókat is. „A mini konferenciáinkon olyan helyzetekre készítjük fel őket, mint amelyekkel egy-egy publikáció vagy nemzetközi fellépés előtt szembesülhetnek. A szerzők például a konferenciákon szokásos formátumban és terjedelemben nyújthatták be a közlésre szánt cikkeiket, amelyeket az adott szakterületen kompetens bírálók véleményeztek. Az eredmények alapján a programbizottság mérlegelte, hogy közönség előtti bemutatásra érdemesnek tartja-e a kutató eredményeit, következtetéseit. A mini konferenciákhoz kapcsolódóan elkészült az előadások tartalmát összefoglaló programfüzet, és a lebonyolítás is a nemzetközi sztenderdek szerint történt.”

Horváth Gábor elárulta, a szervezésben is ügyeltek arra, hogy lehetőséget adjanak az egyes konferenciák előadóinak a szakmai diskurzusra is. „A résztvevői visszajelzések nagyon pozitívak, hiánypótló volt ez a program a kar életében. A rendezvény két napján számos olyan beszélgetés indult el, amelyek segíthetnek a kutatási témák közötti szinergiák megtalálásában, összeköthetnek kutatókat és szakterületeket, közös publikációk alapjai lehetnek, és összességében előre viszik a kari tudományos életet” - értékelte az összehangolt szervezés előnyeit Horváth Gábor. Elárulta, a jövőben mindenképpen tovább viszik a kezdeményezést és tervezetten egy év múlva már bővített szakmai témákkal szervezik meg újra az eseményt.

 

 

TZS-KJ

Fotók: Kovácsházy Tamás