Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

BME kiválóságok 2022-ben

2023. 01. 13.

A Műegyetem oktató-kutatói és hallgatói 2022-ben is tovább öregbítették az egyetem hírnevét. Tavaly 58 műegyetemi kiválóság részesült rektori elismerésben.

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében az „Akikre büszkék vagyunk – tudományos kiválóságaink 2022" ünnepségen Czigány Tibor rektor egy-egy díszoklevél átadásával fejezte ki az egyetem megbecsülését annak az 58 kutatónak, akik 2022-ben 20 különböző díjkategóriában elismerésben részesültek. Összeállításunkban visszatekintünk 2022 BME-s kiválóságaira, oktató-kutatóink és hallgatóink eredményeire.

 

Február

Magyar Tudományos Akadémia nagy hagyományú Akadémiai Ifjúsági Díjával négy fiatal műegyetemi kutató ígéretes tudományos pályamunkáját és kutatási tervét ismerték el.

 

Március

Állami és szakmai kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából részesültek állami és szakmai kitüntetésben a BME több kutatója, valamint tanulmányaikban vagy szakmai munkásságukban a Műegyetemhez kötődő szakemberek. Ketten a tudományok, a kutatás terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményekért adható legmagasabb kitüntetést, a Széchenyi-díjat kapták meg.

 

Magasrangú szakmai elismeréseket kaptak a BME oktató-kutatói

Szakembereink munkáját az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb hazai szakmai kitüntetéssel, az Ybl Miklós-díjjal, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot elismerő Jedlik Ányos- díjjal, továbbá a vízügy érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenység és életmű elismeréseként odaítélt Vásárhelyi Pál-díjjal jutalmazták.

 

 

Május

Műegyetemi fejlesztés nyerte az EURATOM Nukleáris Innovációs Díját

A legkorszerűbb grafikus processzorokra kifejlesztett reaktorszimulációs programmal nyert EURATOM Nukleáris Innovációs Díjat a BME Természettudományi Kar kutatócsoportja.

 

Június

22 BME-s kutatóval lett gazdagabb az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjjal elismert szakemberek köre

A Magyar Tudományos Akadémia 1997-ben alapított, teljesítményközpontú, magas presztízsű, országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, amelynek célja a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése a fiatal kutatók körében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése.

 

BME-s kutató-oktatók a MTA Lendület program nyertesei között

Tizenkilenc új Lendület kutatócsoport alakulhat hazai kutatóhelyeken 2022-ben az Akadémia támogatásával. Induló és haladó kategóriában is sikerrel pályáztak műegyetemi szakemberek, akik önálló kutatócsoportot alapíthatnak tudományos elképzeléseik megvalósítására.

 

Új doktorokat avatott a Magyar Tudományos Akadémia

„Az MTA doktori eljárása a magyar tudományos élet egyik legfontosabb minőségbiztosítási mechanizmusa, a kutatói kiválóság védjegye” – fejtette ki Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, aki az Akadémia Dísztermében megrendezett ünnepségen köszöntötte az MTA doktora címet újonnan elnyert kutatókat, közöttük a BME 7 munkatársát.

 

Július

Első alkalommal ítélték oda az újonnan alapított Conlegner Károly Oktatói Díjat

Az oklevelek átadása alkalmából Czigány Tibor, a Műegyetem rektora kiemelte: „a  célunk, hogy a képzéseinken a diplomás fiatalokat a műszaki mellett gazdasági tudással és újszerűségre nyitott szemlélettel is felvértezzük. Az első alkalommal meghirdetett Conlegner Károly Oktatói Díjjal azokat ismerjük el, akik e küldetéssel összhangban segítik a hallgatóinkat, és köszönjük, hogy a kezdeményezést az MNB is támogatta.”

 

Augusztus

BME-s kitüntetettek az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen

Több műegyetemi munkatárs is magas rangú állami kitüntetésben részesült az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. A kitüntetéseket Csák János Kulturális és Innovációs miniszter adta át.

 

Hatodszor is duplázott a Műegyetem

Central Europe Leuven Strategic Alliance a korábbi évekhez hasonlóan a BME két kutatását is támogatja.

 

 

Szeptember

Közép-Európai építészeti díjjal tüntették ki a BME professzorát

A BME Építészmérnöki Kar egyetemi tanára Prágában vett át rangos kitüntetést a cseh köztársasági elnöktől. A Visegrádi országok és Szlovénia által alapított Jože Plečnik-díjat szeptember 14-én, Prágában adták át, országonként öt építésznek.

 

Műegyetemi kutatók és tudományos munkájuk újabb megbecsülése

Idén az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok keretében közel 2 milliárd forint támogatást nyertek a BME kutatói, ezúttal már 4 alprogramban is díjazták az intézmény kiválóságait.

 

Új professzorokat köszöntött a Műegyetem

Szeptember közepén kilenc új egyetemi professzor vehette át kinevezését Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

 

Bolyai-emlékplakettel kitüntetett műegyetemi kutatók

25 éve alapították a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat, a hazai tudományos világ egyik legmagasabb presztízsű és rangú állami támogatását, mellyel ifjú kutatók tudományos elképzeléseinek megvalósulásához járul hozzá az Akadémia. A legkiválóbb Bolyai-ösztöndíjasokat, köztük műegyetemi kutatókat is díjaztak a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

 

November

BME-s elismerések a Magyar Tudomány Ünnepének megnyitóján

Három műegyetemi oktató-kutatót is rangos szakmai díjjal tüntetett ki az MTA a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóünnepségén.

A Műegyetem professzorai jó oktatók és nemzetközi szinten is elismert kutatók

Szerteágazó és ipari alkalmazási lehetőségekkel kecsegtető kutatásokat folytatnak a BME frissen kinevezett egyetemi tanárai, akik megtartották professzori székfoglalójukat.

Egyetemi elismerést kaptak a BME kiválóságai

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében rendezett ünnepségen Czigány Tibor rektor 58,  2022-ben különböző díjakkal elismert műegyetemi kutatónak adott át díszoklevelet.

A BME kutatója nyert az ERC Starting Grant pályázatán

Az ERC Grant az európai kutatástámogatás legrangosabb, rendkívül kompetitív egyéni kiválósági pályázata, amely a kutatói életpályához igazodva Starting, Consolidator és Advanced kategóriában megpályázható. Az ERC Starting Grant nyertes kutatók önálló kutatócsoportot hozhatnak létre vagy építhetnek tovább. Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar tudományos munkatársa idén az egyetlen magyar támogatott az Európai Unió kutatói kiválósági programjában.,

 

 

December

Härtlein Károly és Sugár Péter Prima Primissima Díjat kapott

Átadták a 2022-es Prima Primissima Díjakat, amelynek nyertesei két kategóriában is a BME szakemberei, oktatói lettek. A magyar tudomány kategóriában Halmai Péter Prima Díjat nyert.

 

Gábor Dénes-díj: új műegyetemi díjazottak

A 2022. évi Gábor Dénes-díjakat december 19-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át. A díjazottak között műegyetemi oktatót és hallgatókat is elismertek.

 

A BME kiválóságainak 2023-ban is további sikereket kívánunk!

 

 

KJ

Fotók forrása: bme.hu